Adri Duivesteijn. (Foto: Marit Geluk)
Adri Duivesteijn. (Foto: Marit Geluk)

Voormalig wethouder Duivesteijn (72) overleden

Algemeen

Voormalig Tweede Kamerlid en senator namens de PvdA, Adri Duivesteijn is op vrijdag 17 maart  overleden. Duivesteijn leed al langere tijd aan prostaatkanker. Hij is 72 jaar geworden. Van 2006 tot 2013 was Duivesteijn actief in Almere als wethouder Ruimtelijke ordening en Wonen.

Duivesteijn begon zijn politieke carrière in 1975 als gemeenteraadslid in Den Haag, vijf jaar later werd hij er wethouder. In januari 1989 ontsnapte Duivesteijn aan  de dood door een bizarre aanslag, waarbij een explosief in een tafellamp was verborgen maar niet afging.  Later dat jaar trad hij af. In 1994 werd hij voor de PvdA kamerlid. In 2006 werd Duivesteijn wethouder in Almere, maar bleef in Den Haag wonen.

Almere Principles

De PvdA’ er stond aan de wieg van de Almere Principles, de waarden waarmee Almere als stad wil werken. Ook is hij de wethouder die het concept-Structuurvisie Almere 2.0 bij het kabinet onder de aandacht bracht. Dat moest ervoor zorgen dat Almere tot 2030 kon doorgroeien met 60.000 woningen en 100.000 arbeidsplaatsen.

IBBA

Duivesteijn was ook verantwoordelijk voor het IBBA-concept (Ik bouw betaalbaar in Almere). Daarmee konden ook Almeerders met een minder dikke portemonee een huis op een kavel bouwen. In 2013 stapte hij op in Almere en werd lid van de Eerste Kamer.

In september liet Duivesteijn nog van zich horen over het Kasteel Almere. Hij vroeg toen de raad om voorzichtig met het kasteelterrein om te springen. ‘Deze locatie is eenmalig en biedt kansen om regionale en nationale functies in de stad Almere een unieke plek te geven. Zuinig op zijn!’