(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock)

BBB grootste in Flevoland en in Almere

Algemeen

De Boer Burger Beweging (BBB) is de grootste partij geworden in Flevoland. Ook in Almere werd de partij de grootste. Dit blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag.

Flevoland

In de provincie Flevoland haalde de BBB 20,8 procent van de stemmen. De partij is daarmee in de provincie twee keer zo groot als de VVD. Die partij staat – op afstand – tweede met 9,9 procent. De Liberalen verloren 3,3 procent ten opzichte van 2019. Derde is de PVV met 7,7 procent. Ook deze partij verloor, 1,6 procent. Vlak daaronder staan de PvdA (7,6 procent) en GroenLinks (6,9 procent). Ook deze partijen verloren iets. JA21 haalde 4,6 procent.
Op basis van deze voorlopige uitslag krijgt de BBB 10 zetels in de Provinciale Staten, de VVD 4, de PVV 3 en GroenLinks en de PvdA ieder 3.
Forum voor Democratie houdt slechts 2 zetels over, met een verlies van 6 zetels.

Almere

In Almere haalde BBB 13,8 procent van de stemmen en is daarmee de grootste partij van de stad, gerekend naar de provinciale verkiezingen. De VVD haalde in onze stad 11,4 procent, de PvdA 10,3 procent, GroenLinks 9,5 procent en de PVV 9 procent.
De BBB is dus de grote winnaar in Almere. De PvdA, D66, de Partij voor de Dieren wonnen iets en JA 21 krijgt met 5,4 procent vaste grond onder de voeten.