De totale kosten worden beraamd tussen de 6 miljard en 9 miljard euro (Foto: Fred Rotgans)
De totale kosten worden beraamd tussen de 6 miljard en 9 miljard euro (Foto: Fred Rotgans)

Europees geld voor Lelylijn naar Groningen

Algemeen

Er komt geld vrij om de Lelylijn vanuit Lelystad door te trekken naar Groningen, dankzij Europees subsidiegeld. Er zou dan een rechtstreekse verbinding komen tussen Schiphol en Groningen. 

De gelden komen beschikbaar omdat het traject wordt opgenomen in het zogeheten Trans-Europees Transport Netwerk (TEN-T). De ministers van Transport hebben dat vandaag besloten. Met het geld komt de realisatie van het project heel dichtbij. De Lelylijn zou dan stations krijgen in Schiphol, Amsterdam, Almere, Lelystad, Emmeloord, Heerenveen, Drachten en Groningen.  

3 miljard

Het kabinet Rutte IV had al 3 miljard euro gereserveerd voor medefinanciering van de Lelylijn, maar de voorwaarde was dat er dan wel groen licht zou komen voor geld uit  fondsen. Daar is nu duidelijkheid over. De totale kosten worden beraamd tussen de 6 miljard en 9 miljard euro. 

Europese parlement

Nu de ministers zich hebben uitgesproken, moet uiteraard ook het Europese Parlement nog akkoord gaan met het voornemen. De verwachting is dat die beslissing eind volgend jaar definitief wordt. Met de doortrekking van de Lelylijn wordt het noorden van het land veel beter bereikbaar per trein. Dat biedt kansen voor werkgelegenheid en woningbouw. Ook zijn er mogelijkheden om de verbinding met Duitsland eenvoudiger te maken.