De A6 richting tussen Almere en Lelystad wordt verbreed.  (Foto: Rijkswaterstaat)
De A6 richting tussen Almere en Lelystad wordt verbreed. (Foto: Rijkswaterstaat)

Rijk investeert miljoenen in bereikbaarheid Flevoland

Algemeen

Het Rijk investeert 1,3 miljard euro in het bereikbaar maken van nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar ook Flevoland deel van uitmaakt. Het provinciebestuur laat weten dat de extra miljoenen helpen om de belangrijkste knelpunten tot en met 2030 aan te pakken. 

De verbetering van de bereikbaarheid is noodzakelijk omdat er de komende jaren in de provincie tienduizenden nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Voor de bereikbaarheid van deze woningen heeft het kabinet 171 miljoen euro gereserveerd. Een deel hiervan (87,5 miljoen) is bedoeld om de bereikbaarheid van Almere te verbeteren. Voor de verbreding van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad wordt 30 miljoen euro gereserveerd. En er wordt 54 miljoen euro geïnvesteerd in het verbeteren van het openbaar vervoer van en naar Almere Pampus en/of Oosterwold. Gedeputeerde Jan de Reus is blij dat dit op korte termijn al kan worden aangepakt.

IJmeerverbinding en A27

Voor de middellange termijn zijn er afspraken gemaakt over een masterplan voor de ruimtelijke ontwikkeling van Almere Pampus in relatie tot de IJmeerverbinding. De A27 is een groot knelpunt en afgesproken is dat de aanpak volgend jaar op de agenda terugkomt. 

Lelylijn

Ook in de regio’s Noord- en Oost-Nederland is Flevoland bezig om belangrijke knelpunten aan te pakken. Zo liggen er al afspraken over de zogeheten Lelylijn, de treinverbinding van Lelystad naar Leeuwarden en Groningen, via de Noordoostpolder.