Het kabinet werkt aan een steunplan voor het mkb van rond de 3 miljard euro. (Foto: aangeleverd)
Het kabinet werkt aan een steunplan voor het mkb van rond de 3 miljard euro. (Foto: aangeleverd)

Plan voor steunpakket: kabinet wil helft stijging energiekosten mkb vergoeden

Algemeen

De torenhoge energieprijzen raken iedereen in Nederland, ook het mkb. Het kabinet werkt aan plannen om ondernemers te helpen. Er komt een prijsplafond voor energie, waardoor men minder betaalt voor energie tot een bepaald verbruik. Het kabinet wil ook meer geld uittrekken om ervoor te zorgen dat bedrijven verduurzamen. 

Het gaat om bedrijven die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten, de energie-intensieve bedrijven zoals bakkers en slagers. Om er zeker van te zijn dat het gaat om bedrijven die veel energie gebruiken, stelt het kabinet ook een verbruiksminimum in: ondernemers moeten minimaal 5000 kubieke meter gas per jaar gebruiken, of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit. Verder geldt dat de bedrijven maximaal 250 werknemers mogen hebben.Aan de financiële steun zit een plafond, hierover wordt nog onderhandeld. Waarschijnlijk wordt het maximaal 160.000 euro per bedrijf.

Uitstel van betaling

De steun geldt voor minstens een jaar en gaat in het voorjaar in. Tot die tijd kunnen deze ondernemers een voorschot op de steun bij hun bank krijgen. Banken geven die in de vorm van een lening, mits een bedrijf in de kern gezond is. Er zit verder geen staatsgarantie op zo’n lening. Ook kunnen ze uitstel van betaling van belastingen krijgen, net als in de coronatijd. Het kabinet wil voor een deel van het mkb een tijdelijk prijsplafond voor energieprijzen invoeren. Voor zover nu bekend is gaan hiervoor dezelfde regels gelden als voor huishoudens. Dat betekent dat je een aangepast maximumtarief betaalt over je verbruik tot 1.200 m3 gas en 2.900 KWh elektriciteit. Voor aardgas betaal je waarschijnlijk 1,45 euro per m3 en voor elektriciteit 0,40 eurocent per kWh. Over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. 

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)
Het kabinet komt met een speciale subsidieregeling voor bedrijven die niet ontkomen aan een hoog energieverbruik, de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Op korte termijn wordt duidelijk wie gebruik kan maken van de TEK, wat het totale budget is en hoeveel steun ondernemers maximaal krijgen. De TEK vergoedt een deel van de kostenstijging voor 2022 en 2023. Je kunt waarschijnlijk vanaf begin 2023 gebruikmaken van deze regeling, omdat de Europese Commissie deze eerst moet goedkeuren. Ondernemers met dringende problemen vanwege hoge energierekeningen kunnen niet tot 2023 wachten. Het kabinet werkt daarom aan andere maatregelen die vanaf november 2022 al ingaan. Details volgen zo snel mogelijk.

BMKB-groen voor verduurzaming
Het kabinet maakt extra geld vrij voor verduurzaming van het mkb met de BMKB-Groen regeling. Met de deze regeling krijg je een borgstelling tot maximaal 67,5 procent van een krediet dat je aanvraagt om te verduurzamen. De overheid staat garant voor dit percentage. Je kunt daardoor bij de bank meer lenen dan je op basis van je onderpand krijgt. Je gebruikt de BMKB-Groen voor investeringen waarmee je je bedrijfspand of bedrijfsmiddelen verduurzaamt.

Groene aftrekposten
De overheid wil bedrijven ook helpen met verduurzamen. Daarom komt er meer geld beschikbaar voor verschillende groene aftrekposten, zodat je bij de aangifte inkomstenbelasting minder belasting betaalt. Wat dit precies inhoudt en om welke bedragen het gaat, is op dit moment nog niet duidelijk.