De boeren is gevraagd om de vlaggen voor 6 september weg te halen. (Foto: aangeleverd)
De boeren is gevraagd om de vlaggen voor 6 september weg te halen. (Foto: aangeleverd)

Boeren gevraagd om protestvlaggen te verwijderen

Algemeen


Ook in Flevoland hangen vlaggen en protestborden. In diverse gemeenten worden hierover goede gesprekken gevoerd met de boeren die de vlaggen hebben opgehangen en met mensen die hier aanstoot aan nemen zoals veteranen. De lokale overheden hebben aan de boeren gevraagd om de vlaggen die op overheidseigendommen hangen de komende weken zelf te verwijderen.

De provincie Flevoland laat in een reactie weten: “De gesprekken vinden plaats met wederzijds respect. Het recht om te demonstreren is van groot belang, maar het past ook bij de Flevolandse mentaliteit om rekening te houden met elkaar en met de veiligheid in de omgeving. In overleg met de Provincie en 6 gemeenten in Flevoland is besloten om de boeren te vragen om voor 6 september de vlaggen en borden op te ruimen die her en der in Flevoland in de openbare ruimte zijn geplaatst. Het verzoek is om geen nieuwe vlaggen op te hangen. Wat er na 6 september nog aangetroffen wordt, zal verwijderd worden. Vlaggen die de verkeersveiligheid negatief beïnvloeden, worden sowieso verwijderd.” 

Veiligheid

Daarnaast vragen de overheden ook aandacht voor de veiligheid rond protesten van boeren. “We zien de laatste dagen dat de protestacties van de boeren in de rest van het land zijn veranderd. Ze worden niet meer vooraf aangekondigd. Elders in het land heeft dat gezorgd voor gevaarlijke situaties op de wegen doordat er onverwacht afval of puin op de wegen is gestort. Gelukkig wordt er in Flevoland zoveel mogelijk veilig en met respect voor de omgeving geprotesteerd en daar zijn we onze boeren dankbaar voor. Als overheden moeten we er echter op voorbereid zijn dat dit ook hier kan veranderen. Iedereen heeft het recht om te protesteren, maar als overheden in Flevoland roepen we op om gevaarlijke situaties te voorkomen. Automobilisten vragen we om voorzichtig te zijn op de wegen in Flevoland en hinderlijke situaties door te geven, zodat we actie kunnen ondernemen. Gevaarlijke situaties kunnen direct doorgegeven worden aan de politie. Het opruimen van afval en puin, mocht dat ook hier gebeuren, kan op dit moment langer duren dan normaal vanwege de aard van het materiaal dat wordt gedumpt. Daarnaast zijn aannemers terughoudend omdat ze elders zijn bedreigd toen ze puin op de wegen kwamen opruimen. Zo zien we dat intimidaties vergaande consequenties hebben voor de veiligheid, zelfs over de provinciegrenzen heen.”

De Flevolandse overheden sluiten zich aan bij de oproep van betrokken ministers en de LTO over deze intimidaties: “Demonstreer, maar doe dit op een veilige manier en passend en waardig binnen de wet.”