Directeur Liesbeth Bronkhorst. (Foto: Mona Alikhah)
Directeur Liesbeth Bronkhorst. (Foto: Mona Alikhah)

‘Stad & Natuur Almere runnen we als een bedrijf’

Interviews

Het was vorig jaar voor het eerst dat een directeur van een maatschappelijke organisatie de titel ‘Zakenvrouw van het Jaar’ in de wacht sleepte, maar de impact van de overwinning was misschien nog wel groter dan in voorgaande jaren. Liesbeth Bronkhorst, directeur bij Stad & Natuur Almere, won afgelopen jaar de verkiezing Flevolandse Zakenvrouw 2021 in de categorie manager. Deze titel leverde haar, én de stichting Stad & Natuur Almere, het afgelopen jaar behoorlijk wat successen op. 

De verkiezing Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar wordt sinds tien jaar georganiseerd door het Netwerk Flevolandse Zakenvrouwen. Het doel van dit netwerk is om ondernemende vrouwen zichtbaar een podium te geven en in verbinding met elkaar te brengen. In de afgelopen veertien jaar, sinds de vereniging werd opgericht in 2008, is de organisatie van de jaarlijkse verkiezing uitgegroeid tot een netwerk van ruim 140 vrouwen waarvoor diverse activiteiten worden georganiseerd. 

Inspiratie en motivatie 

Een van deze activiteiten is de jaarlijkse verkiezing van de Flevolandse Zakenvrouw. Liesbeth Bronkhorst, directeur bij Stad & Natuur won in 2021 de titel en mocht zich een jaar lang dé Zakenvrouw van Flevoland noemen. “Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik vorig jaar werd genomineerd voor de titel Flevolandse Zakenvrouw, categorie manager, ik zelf nog geen lid was van het netwerk, vertelt Bronkhorst. “Dat ben ik toen natuurlijk wel direct geworden. Achteraf gezien had ik dat ook veel eerder willen doen, want het netwerk zorgt echt voor een versteviging van je zakelijk positie. Bovendien inspireert het enorm om te zien hoe andere vrouwen zich in het ondernemerschap begeven. Dat geeft naast inspiratie ook motivatie. En dat werkt twee kanten op, ook het laten zien van wat wij doen is zinvol geweest voor de stad.”

Ondernemende geest 

Hoewel Bronkorst in de strikte zin van het woord geen onderneming heeft, zijn er wel degelijke grote raakvlakken tussen haar werk en het ondernemerschap. Bronkhorst legt uit: “Het invullen van de functie van directeur stichting Stad & Natuur vraagt echt een ondernemende geest. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor alle mensen die hier werken. We hebben één duidelijke gezamenlijke missie en dat is het verbinden van mensen met stad en natuur. Waar een bedrijf vaak werkt met financieel rendement, is dit voor ons het maatschappelijk rendement waar we naar streven, onze target is om hier het maximale rendement uit te halen.”

Oostvaardersplassen

Bronkhorst vertelt gedreven over haar werk, en over alle mogelijkheden die Almere biedt op het gebied van het bekende groen (parken en bossen) en blauw (water). Hoewel ze woonachtig is in Ermelo, is haar binding met Almere niet gering. Zo begon ze al tijdens haar studie Natuurbeheer in 1984 met het schrijven van een ontwikkelingsvisie voor het Beatrixpark in Almere. En na haar studie was ze twee decennia lang werkzaam bij Staatsbosbeheer, waar Bronkhorst zich als districtshoofd onder meer bezig hield met onder andere de ontwikkeling van De Kemphaan, de totstandkoming van het Natuurbelevingscentrum en het vergroten van de toegankelijkheid van de Oostvaardersplassen. 

De titel Zakenvrouw van het jaar heeft veel deuren voor me geopend

Businessclub 

“Het laat wel zien dat Almere altijd in mijn hart heeft gezeten. Toen ik gevraagd werd om deze functie bij Stad & Natuur over te nemen, twijfelde ik geen moment. En vanaf de eerste dag geniet ik van mijn werk. We werken hier samen met 20 mensen en de titel van Flevolandse Zakenvrouw heb ik ook echt opgedragen aan het hele team.” Bronkhorst vertelt dat de impact van de overwinning groter was dan dat ze van te voren had ingeschat. “Wat ik vooral merk, is dat we nu veel meer door andere ondernemers in en om Almere worden gezien. Er wordt veel meer nagedacht over mogelijke samenwerkingen, waar ik ontzettend blij om ben. Zo ben ik nu ook lid van de businessclub van Almere City FC, waar we echt met elkaar in gesprek gaan over hoe we iets voor elkaar kunnen betekenen. De banden zijn hechter geworden, en er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan. Dat hebben we echt te denken aan deze award. Ook zijn we bezig om de Stad & Natuurbus waarmee we schoolkinderen vervoeren te verduurzamen. Ik zoek daar ondernemers voor, die dit initiatief willen steunen, omdat ze ook het belang van groen vervoer inzien.”

Duurzaam is hot

Twaalf jaar geleden is de stichting Stad & Natuur door de gemeente opgezet, met een visie die nu blijkt, zijn tijd ver vooruit was. Gericht op de drie pijlers natuurbeleving, natuureducatie en natuurparticipatie wil het zorgen voor een goede mindset voor alle inwoners van Almere. Een thema dat steeds actueler wordt, zowel voor particulieren, maar zeker ook voor bedrijven. Ook Bronkhorst merkt deze verschuiving. “Duurzaam is hot. Vergroening is in. En gelukkig maar, wat dat is waar we naar streven. Dat bewustzijn is zo belangrijk. Het feit dat dit onderwerp nu erg actueel is, zorgt ervoor dat ook ondernemers steeds meer gaan meedenken over hoe het anders, groener, duurzamer kan. En daar kunnen wij als stichting zeker mee samenwerken, graag zelfs.”