Het gebouw is hét visitekaartje van Circuloco. (Foto: Almere Zaken)
Het gebouw is hét visitekaartje van Circuloco. (Foto: Almere Zaken)

‘Duurzaam ondernemen is de toekomst voor élk bedrijf’

Interviews

Het zal niemand ontgaan zijn dat het thema voor de Floriade Expo 2022 duurzaamheid is. Onder de noemer ‘Growing Green Cities’ wordt tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling aan bezoekers in beeld gebracht hoe we in de toekomst zo circulair en duurzaam mogelijk kunnen wonen, werken en leven. Ook duurzaam ondernemen is hier onderdeel van. Op het paviljoen Circuloco, een initiatief van Muriël van der Wal, Thijs Tauw en Jim van der Wardt, is te zien welke initiatieven Almeerse ondernemers nemen als het gaat om groen ondernemerschap. Almere Zaken ging in gesprek met Muriël van der Wal, die duidelijk voor ogen heeft dat dit dé toekomst is voor ondernemerschap in Almere 

Wie het paviljoen van Circuloco opstapt, ziet al bij de eerste aanblik dat dit een bijzonder initiatief is. Een fris gebouw, voornamelijk gemaakt van hout, maar waarbij 100% gebruik is gemaakt van hergebruikt materiaal. Het is hét visitekaartje van Circuloco, dat met dit paviljoen wil laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaamheid.

“Alleen dit pand al bestaat uit materialen die hergebruikt zijn. Die hebben we gekregen, voor een klein prijsje overgenomen of soms zelfs gewoon geleend. Zo is het hekwerk van de trap afkomstig uit het Rijksmuseum. Het is vandaag de dag echt mogelijk om op deze manier te bouwen, en het wordt in de toekomst ook steeds belangrijker om dat te doen.”

“Voor alles is een duurzame oplossing”

Van der Wal is geen onbekende naam in Almere. Met haar eigen onderneming Van der Wal Projectmanagement organiseert ze onder andere jaarlijks het Steigerfestival. “Het liefst organiseer ik evenementen, waarbij zowel cultuur als duurzaamheid centraal staan. Toen bekend werd dat de Floriade in Almere zou plaatsvinden, jeukten mijn handen om ook hiervoor aan de slag te gaan.” Van der Wal zit samen met Thijs Tauw en Jim van der Wardt (van TheCrazySmile) in het driekoppig bestuur van Circuloco. Al snel waren ze het erover eens: de doelstelling van het paviljoen moet zijn om de bezoekers te laten zien dat er voor alles een duurzame oplossing is. Met een aantal partners, ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen laat Circuloco verschillende circulaire innovaties zien.

“Tassen van oude bankstellen”

“Wat je hier ziet, is allemaal door ondernemers bedacht met duurzaamheid en hergebruik als basis. Zo is het dak van het gebouw ontworpen door Babylon daken, een zogenaamd groen dak. Dat houdt warmte vast in de winter en verkoelt juist in de zomer. En in het pand zijn heel veel consumptiegoederen te zien, gemaakt door Almeerse ondernemers. Zo zijn er producten te zien van Anneke Speelman, die van de stof van een oude luchtballon rugzakken en jassen maakt. Maar ook een onderneemster die oude leren bankstellen bij de kringloop ophaalt en daar geweldige tassen en keukenschorten van maakt. “

“Wandeling in de toekomst”

Van der Wal benadrukt dat voor haar de Floriade, die nog tot oktober dit jaar geopend is, al een geslaagd evenement is. “Natuurlijk is er wat negatieve berichtgeving over de Expo geweest. Maar als je hier rondloopt, dan maak je eigenlijk een wandeling in de toekomst. Zo gaan we leven met elkaar, en dat Almeerse ondernemers en Circuloco daar een bijdrage aan leveren, is voor mij geweldig. Ik hoop oprecht dat we de bezoekers en zeker ook het Almeerse bedrijfsleven kunnen inspireren om te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van circulair ondernemen.”

Je telefoon opladen dankzij platenenergie. (Foto: Almere Zaken)
Oude banken worden gebruikt om bijvoorbeeld tassen van te maken. (Foto: Almere Zaken)