De Almeerse onderneemster Nadia Zerouali bedacht haar recept voor de Vrijheidssoep speciaal voor 5 mei 2022. (Foto: aangeleverd)
De Almeerse onderneemster Nadia Zerouali bedacht haar recept voor de Vrijheidssoep speciaal voor 5 mei 2022. (Foto: aangeleverd)

Culinaire onderneemster uit Almere maakt Vrijheidssoep voor Bevrijdingsdag

Algemeen

Vier Bevrijdingsdag dit jaar weer met een lekker Vrijheidssoep. De Almeerse onderneemster en tv-kok Nadia Zerouali is gevraagd om in het recept voor de Vrijheidssoep van 2022 te bedenken. Of je de soep nu vers maakt of voor de soep uit blik gaat, dat maakt voor Nadia niet uit, als de soep het gesprek over vrijheid maar op gang brengt. Want de kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Nadia’s Vrijheidssoep is geïnspireerd op een harira. Het is een makkelijke soep die iedereen kan bereiden. Je doet bijna alle ingrediënten in een blender en daarna in de pan. Het recept van Nadia is vegan, zodat iedereen ervan kan genieten. Maar vlees erin of boter erdoor kan ook. Ga met elkaar aan tafel en deel de Vrijheid (#vrijheidsmaaltijd en #vrijheidssoep).


Ingrediënten voor 4 personen

2 uien
2 blikken gepelde tomaten (of 1 kg verse rijpe tomaten)
1 flinke bos bladselderij
1 bos bladpeterselie
3 liter water
1 dl milde olijfolie
100 g gedroogde bruine linzen
1 el kurkuma
1 el ras el hanout
1 el paprikapoeder
1 el gemberpoederpeper en zout
2 volle el tomatenpuree
1 pot of blik (ca. 500 g) kikkererwten, goed gewassen en uitgelekt
4 volle el maïzena of bloem

Bereidingswijze

Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel. 

Tip: past het niet in één keer in de blender? Splits het dan op in porties en begin met het water. Portie 1: pureer de uien, groene kruiden en 1 liter water. Portie 2: pureer 1 liter water, 2 blikken gepelde tomaten en restje groene kruiden. Voeg de laatste liter aan de pan toe.

Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.
Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaarkoken. Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee. Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.
Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.

Wist je dat: Ras el hanout is een Marokkaanse specerijenmix: iedere familie en winkel heeft zo zijn eigen recept. De basis is vaak gember, koriander, komijn, kruidnagel, laos, steranijs en kurkuma en dat kan uitgebreid worden naar wel 30 verschillende specerijen.

Tips en variaties

Serveer de soep met bijvoorbeeld vers Marokkaans brood of knapperig stokbrood. Lekker voor erbij: dadels. Garneer de soep met fijngesneden koriander en/of peterselie. Geef er een partje citroen bij om naar smaak aan je soep toe te voegen. Roer eventueel een handje (geroosterde) vermicelli in de laatste stap door de soep en laat deze gaar worden. 

Voeg voor extra smaak een ½ bosje verse koriander toe, gelijk met de bladselderij en bladpeterselie. Voeg voor een extra kruidige soep met de specerijen 1 el gemalen komijn en ½ el kaneelpoeder of 1 kaneelstokje toe. 

Nog lekkerder is om zelf je kikkererwten te weken: week de avond van tevoren 100 g gedroogde kikkererwten in ruim koud water. Voeg de geweekte kikkererwten (gepeld of ongepeld) toe met het tomatenmengsel bij stap 2. Ook lekker om een mix van gedroogde kikkererwten en gedroogde gepelde tuinbonen te gebruiken.
Bij veel Marokkaanse huishoudens wordt een losgeklopt ei op het laatst door de gare soep geroerd.

Hou je van een extra gevulde soep? Gaar in blokjes gesneden zoete aardappel of pompoen mee. Liever wel vlees of kip? Voeg die dan aan het begin van het kookproces met het tomatenmengsel toe. Kook de soep net zo lang totdat het vlees of kip gaar is voordat je de linzen etc. toevoegt.

Zie ook: https://www.bevrijdingsfestivalflevoland.nl/vrijheidssoep