Eneco betaalde ruim 2 miljoen euro voor de 90.000 klanten van Welkom Energie. (Foto: Almere Zaken)
Eneco betaalde ruim 2 miljoen euro voor de 90.000 klanten van Welkom Energie. (Foto: Almere Zaken)

Eneco betaalde ruim 2 miljoen voor klanten Welkom Energie

Algemeen

Energiebedrijf Eneco heeft ruim 2 miljoen euro betaald aan het onlangs failliet verklaarde Welkom Energie. Ruim 90.000 klanten van het Almeerse Welkom Energie werden overgenomen door Eneco. Dit meldt nu.nl op haar website. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trok eind oktober de vergunning van Welkom Energie voor het leveren van elektriciteit en gas aan consumenten en kleinverbruikers in. Dit deed de ACM omdat Welkom Energie onder andere door de hoge energieprijzen in de problemen was gekomen en bij de ACM had aangegeven niet meer aan de vergunningsvoorwaarden te kunnen voldoen. Alle 90.000 klanten van Welkom Energie zijn overgenomen door Eneco, voor een bedrag wat nu blijkt ruim 2 miljoen euro te zijn.

Het intrekken van de leveringsvergunning betekende dat Welkom Energie vanaf 1 november geen gas en elektriciteit meer mocht leveren aan haar ca. 90.000 klanten en dat alle bestaande contracten en voorwaarden werden beëindigd. Het nieuwe contract bij Eneco ging op 1 november 2021 in, tot 1 december een overgangsperiode waarin klanten contract even niet konden stoppen of opzeggen. Daarna staat het klanten vrij om klant te blijven bij Eneco of alsnog over te stappen naar een andere leverancier. Vele klanten hebben inmiddels laten weten dit te doen, vanwege de hoge nieuwe tarieven die Eneco hanteert. 

Gevolgen

Het feit dat Welkom Energie failliet is gegaan, heeft gevolgen voor de klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf. Als zij bijvoorbeeld een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald of nog een welkomstbonus of cashback tegoed hebben, zullen zij dit geld mogelijk niet ontvangen. Welkom Energie heeft wel toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen van het bedrijf, zodat het voor de consument in elk geval duidelijk is of hij nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, of nog moet bijbetalen.

faillissement

Nu.nl meldt verder dat de gedupeerden aangeven dat de verschillen voor sommige klanten in de honderden euro’s lopen. Of ze dit geld terugkrijgen, is maar de vraag. In de boedel van Welkom Energie zit volgens het faillissementsverslag 1,95 miljoen euro. Dat is per klant gemiddeld ongeveer 20 euro, al heeft niet iedereen nog geld tegoed van het failliete bedrijf. Het is nog niet helemaal duidelijk of al het geld naar de gedupeerden gaat.

Verlies

Welkom Energie werd drie jaar geleden opgericht en heeft nooit winst gemaakt. In 2019, het eerste volledige jaar van zijn bestaan, dook het bedrijf meer dan 1 miljoen euro in het rood. Het jaar erop was het verlies opgelopen naar 3,8 miljoen euro. Wel steeg de omzet fors, van 1,57 miljoen euro twee jaar geleden naar 10,19 miljoen euro vorig jaar. De razendsnelle stijging van de gasprijzen dit najaar deed het bedrijf toch de das om. Bij het bedrijf werkten tien mensen, van wie de arbeidscontracten allemaal zijn opgezegd.