Martin Ort roept winkelend publiek op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. (Foto: Fred Rotgans)
Martin Ort roept winkelend publiek op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. (Foto: Fred Rotgans)

Martin Ort: ‘Leg het probleem niet bij de ondernemers neer’

Algemeen

Met Black Friday voor de deur en de huidige coronamaatregelen doet Martin Ort, directeur bij Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA), een dringend beroep op het winkelend publiek: “Houd afstand, draag je mondkapje en neem je verantwoordelijkheid als je gaat winkelen.”

Hoewel Martin Ort de afgelopen jaren met de coronamaatregelen als directeur van de OVSA wel wat gewend is, is de huidige toename van de coronasmettingen en de bijbehorende maatregelen ook nu weer een zorgelijke situatie. “Om te beginnen snap ik niet goed waarom er vanuit Den Haag nu weer voorgesorteerd wordt op winkelsluiting. De cijfers laten zien dat de besmettingen vooral op scholen en bij jongeren plaatsvindt, maar tegelijk ligt er het idee op tafel om de winkels en de horeca weer te sluiten. Terwijl de cijfers laten zien dat dit geen grote besmettingshaarden zijn. Dat is totaal onbegrijpelijk. Net zoals het vroeger sluiten van winkels, als je drukte wil vermijden, verruim dan juist de openingstijden, zodat mensen meer verspreid over de dag en de avond kunnen shoppen en boodschappen doen.”

Zeer zorgelijk

Ort noemt de situatie van de winkeliers in het centrum ‘zeer zorgelijk’. “Er is geen buffer meer, de steunmaatregelen zijn niet voldoende en de winkeliers worden de dupe van de maatregelen en van het winkelend publiek dat zich niet aan de opgelegde restricties houdt. Ik wil alle inwoners van Almere dan ook oproepen om voorzichtig te zijn als ze gaan winkelen en hun verantwoordelijkheid te nemen. Draag je mondkapje, neem de 1,5 meter afstand in acht en maak het de winkeliers niet moeilijker dan dat ze het nu al hebben.”

Geen extra aanpassingen

De directeur van de OVSA benadrukt dat het juist de winkeliers zijn die opdraaien voor de gevolgen van het niet naleven van de maatregelen. “Er staat een boete op van € 4000,- als er mensen zonder mondkapje in de winkel zijn. Die kosten zijn voor de ondernemer. Het is goed om je dat te realiseren als je gaat winkelen.” Ort laat tevens weten dat de winkeliers in het centrum geen extra aanpassingen zullen doen voor het naleven van de maatregelen. “Om eerlijk te zijn, zijn al die aanpassingen destijds al gedaan. We gaan daar nu niet extra voor investeren, zeker niet omdat ik de kans zeer aanwezig acht dat de winkels op korte termijn weer zullen moeten sluiten.”