Victor Schaap van The blue marble verwerkt afgekeurd marmer tot nieuwe producten. (Foto: aangeleverd)
Victor Schaap van The blue marble verwerkt afgekeurd marmer tot nieuwe producten. (Foto: aangeleverd)

Almeerse startup redt marmer van afvalberg

Algemeen

De 24-jarige Victor Schaap is gestart met het redden van marmer. Zijn missie? De grondstoffen die we in de stad hebben zoveel mogelijk omzetten naar nieuwe producten. Want de aarde raakt op en dat moet anders vindt hij.

De Almeerse student werd geïnspireerd door de eerste foto die ooit is genomen vanuit de ruimte. “Voor het eerst kregen we op aarde een kijkje op grote hoogte naar ons thuis”, vertelt hij. “Bijzonder, maar het heeft ons ook wakker geschud. Want met deze blauwe knikker ging het niet goed, door vervuiling en een groot zichtbaar gat in de ozonlaag.” Dat moest toen, en vandaag nog steeds, anders vindt ook Schaap. “We moeten anders om gaan met de enige aarde die we hebben. Ze raakt namelijk uitgeput door de enorme hoeveelheid grondstoffen die we van haar vragen. Dat is niet houdbaar”, aldus de Almeerse student. Daarom gaat hij aan de slag met het redden van grondstoffen uit de stad.

Afvalstroom

In de winter van 2020 heeft hij hiertoe The blue marble opgericht. Schaap is zelf sinds 2017 werkzaam bij een internationaal opererend marmerbedrijf, gevestigd in Almere. “Stoned Marble helpt onze missie op weg. Vanuit hun jarenlange ervaring met het ontwerpen en verkopen van marmerproducten zijn we een samenwerking aangegaan. De afvalstroom die vrijkomt bij de producten die zij op de markt brengen, vindt via ons een nieuwe weg.”

Ieder product uniek

Bij The blue marble wordt uitsluitend afgekeurd marmer gebruikt. “Wij redden het van de verpulver door per stuk te bekijken wat er mogelijk is. Soms volstaat een hoekje zagen of beschadigingen polijsten al om er een mooi product van te maken.” Omdat het bedrijf werkt met een reststroom, is ieder product uniek en is er geen voorraad. “We verwerken stukken marmer die we binnen krijgen tot nieuwe producten. Denk aan een kaasplankje, onderzetters of een grote plank om een lekkere lunch op te serveren.” De allerkleinste stukjes waar geen producten meer van gemaakt kunnen worden doneren ze aan het onderwijs, waar de steen gebruikt wordt voor allerlei circulaire projecten.

Meer informatie: thebluemarble.nl