Column Ben aan het werkOud en Nieuw

Algemeen

Wanneer u deze column leest staan we alweer op de scheiding van een oud en nieuw jaar. Ik heb nooit anders meegemaakt dat er dan opeens voor van alles een absolute deadline wordt geforceerd. ‘Het moet voor het nieuwe jaar af’ of ‘nog dit jaar klaar’ hoor ik plotseling op allerlei plekken. Ook dit jaar.
In sommige gevallen is dat wel heel handig: er komen zaken lekker door klaar. Maar meestal is het ook de grootst mogelijke onzin. Want de wereld draait in het nieuwe jaar gewoon door. Op 10 januari iets klaar hebben is soms echt beter dan geforceerd op 31 december. Ook in onze stad wordt vaak onderscheid gemaakt tussen oud en nieuw; tussen de ‘bestaande stad’ en de nieuwe ontwikkelingen. Vanuit mijn positie als wethouder gezien is dat een redelijk onzinnig standpunt.
De discussie in de gemeenteraad gaat bij economische ontwikkeling bijna altijd over het aantal banen. Wat ik daar over kwijt wil is dat we ons moeten beseffen dat de gemeente geen banen schept. Waar we wel medeverantwoordelijk voor zijn en invloed op kunnen uitoefenen dat zijn de omstandigheden, de randvoorwaarden en de vestigingsvoorwaarden die toekomstige groei over een lange periode kan faciliteren. En daarbij is er helemaal geen verschil tussen wat we over hebben voor nieuw en oud. Want het op peil houden van waarde van het onroerend goed op bedrijventerrein De Vaart is voor mij even belangrijk als dat op maat gemaakte nieuwe gebouw op bedrijventerrein Lagekant.
Sowieso is het, wanneer bedrijven zich in de stad nieuw vestigen, van groot belang dat zij zo snel mogelijk in de bestaande netwerken van Almere worden opgenomen. Belangrijk voor het bedrijf zelf, bijvoorbeeld om te weten waar het goed personeel kan vinden, maar ook voor de stad. Het betekent een nieuwe plek voor stageplaatsen. En ook voor de werknemers is het fijn als ze geholpen worden met informatie over goed wonen of zelf bouwen als ze meeverhuizen met het bedrijf.
Er zijn zoveel zaken die we graag samen doen. En met ‘we’ bedoel ik: bedrijven, scholen, werknemers én gemeente. Doen we dat goed, dan zijn we al heel snel kwijt wat oud of nieuw is. Iedereen is welkom om zich aan te sluiten bij alle andere trotse Almeerders en krijgt alle kans en ruimte om dit op eigen wijze verder uit te dragen. Ook in het nieuwe jaar.
Wens u een heel prettig oud en nieuw toe!

Ben Scholten

Wethouder Economische Ontwikkeling van Almere