Afbeelding
AlmereZaken

Minister prijst Flevolandse plannen windenergie

Algemeen

Minister Melanie Schultz van Haegen heeft tijdens de conferentie ‘De wind in de rug’ in Lelystad, Flevoland geprezen voor haar ambitie en de unieke samenwerking tussen overheden en het gebied.


De komende jaren gaat er in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland wat gebeuren met windenergie. Er komt een nieuwe generatie windmolens die meer energie opwekt en het totaal aantal windmolens vermindert. Gedeputeerde Bert Gijsberts: “Deze ontwikkeling stimuleert de Flevolandse economie en biedt de inwoners van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland de mogelijkheid om financieel deel te nemen. Flevoland krijgt een mooier landschap, minder molens, meer duurzame energie en een structurele economische stimulans.”

Almere
De provincie Flevoland en de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde werken samen aan de realisatie van deze ambitie. De overgang naar de tweede fase van het Regioplanproces, was een goed moment voor deze conferentie om zo terug te blikken op het proces tot nu toe en om te werken aan samenwerking, draagvlak en enthousiasme.
Schultz van Haegen prees Flevoland in haar toespraak. “Windenergie heeft een nieuwe groeistuip nodig. Koplopers als Flevoland laten zien dat het kan en kunnen anderen meekrijgen. Flevoland heeft omwonenden, initiatiefnemers en agrarische ondernemers al vóóraf, in het stadium van plannen maken, bij de gebiedsontwikkeling betrokken. De provincie laat zien dat zorgvuldigheid en snelheid hand in hand kunnen gaan.” 

Federatie Windverenigingen Flevoland
Om uitvoerbare plannen te maken is de Federatie Windverenigingen Flevoland opgericht. De federatie heeft als doel om medio juli overkoepelende afspraken te maken voor en namens het hele landelijke gebied. Deze afspraken zullen voor bewoners, molenaars, grondeigenaren en de overheden de basis vormen voor de planvorming en ontwikkeling van de tweede generatie windparken. De resultaten van dit proces worden door de gemeenten en provincie vastgelegd in het Regioplan Windenergie. Met dat plan in de hand kunnen de leden van de verenigingen beginnen met het maken van plannen voor de uitvoering.