Afbeelding
AlmereZaken

Verplichte bijdrage aan bedrijfschap stoort Almeerse onderneemster‘Overbodige organisatie van pennenlikkers’

Algemeen

Onderneemster Mariël van den Donk heeft de deurwaarder op haar dak gekregen omdat ze weigert de verplichte bijdrage 85 euro te betalen aan het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). De eigenaresse van modezaak Ditha Bonita noemt het HBD een ‘overbodige organisatie van pennenlikkers’.


“Als ik een willekeurige winkelier vraag wat HBD doet weten ze het niet. Ze sturen alleen jaarlijks een rekening”, zegt Van den Donk. “Ik heb in 2010 per e-mail bezwaar gemaakt tegen de verplichte bijdrage. Maar e-mails nemen ze niet in behandeling. In dit tijdperk toch wat merkwaardig. Toen ik het verzoek schriftelijk indiende kreeg ik de mededeling dat ik te laat was. Dat zijn echt Kafkaiaanse taferelen.”
Op aandringen van de politiek wordt de HBD eind dit jaar opgeheven. Voor het laatste jaar wordt de bijdrage 40% verhoogd. Van den Donk: “Ik heb het als winkelier al niet makkelijk en dan word je door een organisatie die zegt op te komen voor de winkelier op kosten gejaagd voor vage diensten. Ik weet dat meer ondernemers weigeren te betalen. Er is letterlijk niemand die ooit het nut van deze club heeft kunnen ontdekken. En als ik ze bel, geven ze geen antwoord.”

 
Oneens


Bij de HBD zijn ze het uiteraard oneens met de kritiek uit Almere. “Wij werken aan een gezonde ontwikkeling van de detailhandel. Wij vallen niet zo op omdat wij ons richten op de sectorbelangen en geen hulp bieden aan individuele ondernemers”, zegt woordvoerder Hans Verweij.

Zijn ondernemers verplicht deel te nemen?

“Ja, in principe wel. De bijdrage is verplicht, al zijn er wel uitzonderingen mogelijk.”

In 2014 wordt de HBD opgeheven. Dit laatste jaar wordt het tarief met 40% verhoogd van 79 naar 110 euro. Is dat nu nodig?

“We hebben vier jaar lang het tarief niet verhoogd. We hebben nu te maken met hogere inkoopkosten, het wegvallen van overheidssubsidies en een afname van het aantal ondernemingen. Overigens stopt de HBD per 1 januari 2014, maar dat betekent niet dat we direct verdwenen zijn. Lopende zaken moeten worden afgehandeld en dat kost ook in 2014 geld. Het HBD-bestuur heeft dit jaar ingecalculeerd dat in 2014 geen heffing meer wordt opgelegd.”

Is het terecht dat de HBD wordt opgeheven?
“Wij vinden natuurlijk van niet. Wij bestaan uit initiatief van de branche zelf. Het is een politieke beslissing om ons op te heffen.”

Is dat niet het gevolg dat weinig ondernemers weten wat de HBD doet?

“Ons nadeel is dat wij op de achtergrond werken. Komt er iets in de publiciteit dan worden bestuurspartijen binnen de HBD genoemd, zoals bijvoorbeeld MKB Nederland. De HBD komt dan niet in de publiciteit. In Almere hebben we initiatieven genomen rond de veiligheid. In dat geval treedt het Keurmerk Veilig Ondernemen op de voorgrond. Wij niet.”


Had de HBD zich dan niet beter moeten profileren naar de ondernemers toe?
“We sturen met de jaarlijkse rekening een folder mee met uitleg over de heffing. Daar staat alles in.

Het meesturen van een foldertje is dan kennelijk onvoldoende geweest. Ondernemers hebben geen idee wat u voor ze doet. U heeft zich niet voldoende geprofileerd.
“Die conclusie is niet terecht. Nogmaals: wij werken voor de sector. En het is niet zo dat de HBD moet stoppen omdat we het niet goed doen. Vanuit de politiek is besloten om álle product- bedrijfsschappen op te heffen Dus ook de HBD. Wij zijn daar uiteraard niet blij mee.”