Afbeelding
AlmereZaken

Bijeenkomst ‘Werk maken van talent’

Algemeen

Hoe kan er een match plaats vinden tussen werkgevers en werknemers? Dat was de centrale vraag tijdens de informatiesessie ‘Werk maken van Talent’ bij het Ondernemersplein in het stadhuis van Almere.

De bijeenkomst werd georganiseerd samen met de Amsterdam Economic Board (De Board) en de gemeente Amsterdam. Binnen het regioplan worden tien projecten uitgevoerd die in het teken staan van banen, scholing en begeleiding van talent naar regionale kansrijke sectoren zoals IT en techniek. De verschillende projecten zijn erop gericht jongeren werkervaring op te laten doen, een beter profiel te geven in de (installatie)techniek, hospitality en logistiek. Maar ook om bijvoorbeeld ZZP’ers om- en bij te scholen en hoogopgeleide werklozen om te scholen tot ICT-professional. 

Het is vaak voor bedrijven lastig om nieuwe mensen aan te trekken en om te investeren in het huidige personeel. De economie trekt wel aan, maar werkgevers als ICT- en technische bedrijven, zijn juist op zoek naar goed opgeleide werknemers. Aan de andere kant zijn er helaas nog te veel jongeren die geen baan kunnen vinden. Veelal zijn dit jongeren zonder startkwalificatie of met een MBO-opleiding.

Regioplan
Met het regioplan krijgt de metropoolregio Amsterdam een financiële impuls om  werkgevers en jongeren die zoeken naar een baan, dichter bij elkaar te brengen. Wethouder Mark Pol: “Onze stad heeft nu rond de 12.000 werklozen en 15% daarvan is tussen de 15 en 25 jaar oud. En vaak zijn deze werklozen laag of middelbaar opgeleid. We zijn daarom blij met dit regioplan, dat prima aansluit op daar waar vanuit Almere behoefte aan is. Het is ook fantastisch en bijzonder dat het bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en gemeenten op regionaal niveau samenwerken om het beschikbare talent naar werk te begeleiden.”

Oplossingen
Een greep uit de belangrijkste maatregelen: 1000 jongeren krijgen de mogelijkheid om korte stages te lopen en werkervaring op te doen bij bedrijven, 1400 leerlingen op mbo- of vmbo- niveau worden op de werkvloer door technische bedrijven getraind om hun beroepsvaardigheden te verbeteren, 200 jongeren zonder startkwalificatie krijgen een entree-opleiding en 70 zelfstandigen worden om- en bijgeschoold om hun kansen op werk te vergroten. Daarnaast worden 180 werkloze hoger opgeleiden  omgeschoold naar een ICT-beroep en doorlopen ruim 300 leerlingen een mbo Excellentie programma.
Viktor Bos (Programmamanager bij de Board) en Annelies Spork (Senior adviseur bij Economie Amsterdam); “De hoge opkomst zegt veel over het belang van dit plan voor Almere en de hele regio. Het is een mooie start van een regionaal arbeidsmarktbeleid”.
Na afloop werd er nog druk overlegd, vragen over en weer gesteld en contacten uitgewisseld door de aanwezigen. Ook gaven enkele aanwezigen aan de bijeenkomst voor de eigen organisatie interessant te vinden en kansen te zien voor aanhaking bij de maatregelen uit het regioplan