Afbeelding
AlmereZaken

Lunchroom Brownies & downieS opent in augustus

Algemeen

Als de Almeerse vestiging van Brownies & downieS in augustus haar deuren opent telt Nederland inmiddels negentien lunchrooms waar mensen met een verstandelijke beperking in een beschermde werkomgeving ervaring kunnen opdoen in het horecabedrijf. De Almeerse Claudia Nadler haalde via crowdfunding in negen uur tijd 60.000 euro op bij particuliere investeerders om haar lunchroom van te betalen.


Brownies & downieS is een franchiseformule die voor toekomstige franchisenemers goed is uitgewerkt. “Vooral het vinden van financiering en gesprekken met banken gaat veel tijd in zitten”, zegt Claudia Nadler. “Om de toekomstige franchisenemer snel aan geld te helpen, hebben zij contact gelegd met Collin Crowdfund, die het concept goed kent en zo makkelijk een profiel kon opstellen.” Bij crowdfunding doet een onderneming of stichting een beroep op de ‘crowd’, publiek, om op die manier aan inkomen of startkapitaal te komen. Voor de Almeerse vestiging van Brownies & downieS is de benodigde 60.000 euro door veertig particuliere investeerders bij elkaar gebracht, die in ruil voor de vierjarige lening een jaarlijkse rente van 7 procent ontvangen. “En dat in negen uur”, zegt Nadler. “Dat is heel snel, vooral omdat ik een startende ondernemer ben. Weliswaar met ervaring in de horeca en in de zorg, maar toch. Ik had het voordeel dat het franchiseconcept van Brownies & downieS bekend is en dat ik ook van daaruit een goeie adviseur heb.”
Lastige factor voor Nadler is het feit dat de lunchroom een combinatie van horecabedrijf en zorg omhelst. “Vooral de zorg-tak vraagt veel aandacht want sinds de zorg is neergelegd bij de gemeenten is het voor iedereen nog uitzoeken. Het is daarom fijn dat ik mijn zorgvragen kwijt kan bij een zorgspecialist van Brownies & downieS die voor mij eventueel in gesprek kan gaan met de gemeente of een zorgaanbieder als dat nodig is. Er wordt vanuit de formule heel veel aangeboden en het is heel prettig om zo een bedrijf te beginnen.”

Mvo


Dat er veertig investeerders zijn voor de lunchroom, komt volgens Nadler omdat ze vertrouwen hebben in het plan. “Het concept en plan is goed, compleet en het geeft vertrouwen. Daarnaast denk ik ook dat er behoefte aan is omdat er nu zoveel mensen in de zorg tussen de wal en het schip belanden. Door in ons bedrijf te investeren, doe je iets goeds voor de maatschappij. Dit maatschappelijk verantwoord ondernemen geeft investeerders een goed gevoel.”
Als alles loopt zullen er straks naast Claudia nog een paar mensen zonder beperking rondlopen: de chefkok en een aantal stagiaires. Zo’n acht gehandicapten, die onder andere het syndroom van Down, PDD-nos, autisme, asperger, laag IQ en alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen, leren bij Brownies & downieS het proces in een horecazaak van het begin tot het eind. “In het begin misschien nog niet, maar als ze het aankunnen wel. De klanten groeten, bestellingen opnemen, drankjes brengen. Zo leren we ze persoonlijk groeien in de werkzaamheden die ze doen. We kijken naar wat ze kunnen, niet naar wat ze niet kunnen.”
Voor veel medewerkers die Brownies & downieS in dienst krijgen, zal de doorgroei naar betaald werk beperkt zijn. “Dat is voor mij wel het mooiste wat er bestaat: dat een cliënt kan doorgroeien naar een betaalde baan. Wij bieden die kans. Het werk is minder beschermd dan bijvoorbeeld de dagbesteding bij een stichting. Maar bij ons leren ze, we bieden structuur. Dat maakt de cliënten blij.”
De lunchroom opent in augustus haar deuren aan het Zuideinde 1 in Almere Buiten, met een terras op het Globeplein. Brownies & downieS is straks vijf dagen per week open, van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.