Afbeelding
AlmereZaken

Nederlanders positief over de toekomst van de economie

Algemeen

Nederlandse werknemers zijn over het algemeen positiever over de toekomst van de economie en de arbeidsmarkt, dan werknemers uit de rest van Europa. Volgens de meest recente kwartaalstudie van het werving- en selectiebureau PageGroup ziet 68 procent van de ondervraagde kandidaten de economische toekomst rooskleurig in. Alleen in Duitsland, Zweden en Zwitserland is men nog optimistischer gestemd.

De resultaten van het onderzoek van PageGroup zijn een reflectie van de aantrekkende economie. Met een lichte geraamde groei van 1,8 procent (CPB) zit ook het aantal vacatures weer in de lift. Volgens het CBS kwamen er in het eerste kwartaal van dit jaar 224 nieuwe vacatures bij. De verwachtingen van de Nederlandse werknemers passen in een bredere trend op de arbeidsmarkt in Europa. Gemiddeld zijn Europese werkenden en werkzoekenden van alle leeftijden positief over hun huidige professionele situatie en hun kansen op een baan in de nabije toekomst.

Dat neemt niet weg dat er per land grote verschillen zijn. Vooral in Zuid-Europa is het vertrouwen laag. In landen als Frankrijk, Spanje en Portugal heeft respectievelijk slechts 33, 36 en 30 procent van de ondervraagden een positieve verwachting voor de economie in de komende jaren.

Het meest optimistische land is Zweden. Daar denkt 77 procent van de ondervraagde werknemers dat de markt nog verder zal aantrekken. Ook ons buurland Duitsland scoort opvallend hoog met 76 procent. De Belgen hebben minder vertrouwen met 58 procent, maar scoren nog altijd aanzienlijk hoger dan de Fransen (33%).