Afbeelding
AlmereZaken

Bijna helft ziet collega’s ook buiten werktijd

Algemeen

Leuke collega’s dragen het meest bij aan het werkplezier van Nederlandse werknemers. Hoewel meer dan de helft aangeeft zich wel eens te ergeren aan hun vakgenoten, zegt 84% van de werknemers veel waarde te hechten aan aardige collega’s. Zoveel waarde dat zij elkaar ook buiten werktijd ontmoeten (43%).


Dat blijkt uit onderzoek van Manutan onder kantoor-, werkplaats- en magazijnpersoneel. Liefst 84% noemt leuke collega’s als belangrijke factor in het werkplezier. Dat is bijna 15% meer dan de nummer twee: goede faciliteiten zoals een bureau en ergonomische accessoires. Borrels, feestjes en uitjes zijn voor één op de drie belangrijk. Ergeren aan collega’s doen we ook, zegt zo’n 55%. Maar opvallend genoeg wordt openlijk klagen over het werk of over collega’s juist als een van de grootste irritatiebronnen gezien.
Andere factoren die substantieel bijdragen aan het werkplezier zijn een goede bak koffie of een momentje rust. Wie als werkgever zijn personeel een kopje koffie ontzegt, snijdt zichzelf in de vingers; Nederlandse werknemers kunnen namelijk niet zonder. Van de ondervraagden gaat 64% na een ‘lekker bakkie’ met meer plezier aan het werk.

IN KADER

De warme feiten:

• 43% ziet zijn of haar collega’s ook buiten werktijd - Kantoorpersoneel: 45% - Werkplaats en magazijn: 38%
• 12% gaat weleens samen sporten
• 42% is bevriend met een of meerdere collega’s
• 22% is weleens verliefd geweest op een collega
• 15% heeft weleens een relatie met een collega gehad