Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)
Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)

100 strafregels ‘Ik mag geen...’

Column

Tussen alle Corona-faciliteiten in mijn vakliteratuur lees ik weer eens wat anders. Iets waarvan ik eerst glimlach. Maar vervolgens doordenkend… Toch niet fijn.

 

Twee belastingambtenaren volgden de cursus Basis Controletechniek. Dat schijnt een cursus te zijn die al vijftien jaar dezelfde opgaven en eindopdracht heeft. Ik ken natuurlijk die cursus niet, maar als dit echt waar is, dan wordt het toch tijd die cursus eens bij te stellen. Fraudeurs hebben echt niet vijftien jaar dezelfde Basiscursus Fraudetechniek. Maar goed, de cursus van de twee ambtenaren kenmerkt zich door veel uitwisseling tussen (ex-)cursisten van studiemateriaal en opdrachten. En dan, nu komt hun fout, leveren ze gewoon het werk van een ander in als zijnde door henzelf gemaakte opdrachten (je weet wel, die al vijftien jaar hetzelfde zijn). En dat komt aan het licht.

Maar dan: in plaats van dat ze met pen 100 strafregels moeten schrijven ‘Ik mag geen huiswerk van anderen als eigen werk inleveren’, krijgen ze ontslag. Wegens ‘fraude en ernstig plichtsverzuim’. Ik wil niet veel zeggen, maar met alle commotie van de afgelopen tijd (en jaren) over het functioneren van de verschillende onderdelen van de belastingdienst in gedachten… Als dit al reden voor ontslag is… Dan kunnen we bij de Belastingdienst wel een lopende band naar buiten installeren.

Of toch niet? Gelukkig voor die twee vond de rechter het ontslag buiten proportie. Maar, als dit nu wel de teneur is bij de Belastingdienst… zelfs bij het minste of geringste haar medewerkers bij de lurven grijpen… En zo koste wat kost over de rug van medewerkers proberen het beroerde beeld van de belastingdienst bij te stellen… Dan hebben we zometeen belastinginspecteurs die helemáál niet meer durven te bewegen. Een angstcultuur bij de Belastingdienst. Eén millimeter buiten de lijntjes en daar is het gat van de deur.

Daar zitten wij zeker niet op te wachten. Wij belastingadviseurs hebben liever te maken met inspecteurs die durven te bewegen. Inspecteurs die de ruimte die de wet hen geeft, dat wel natuurlijk, durven te benutten. Om zo in ‘de geest’ van die wet samen met ons tot een praktische regeling voor een vraagstuk te komen. Ik hoop dat de leiding binnen de Belastingdienst dat onderkent en ernaar streeft die cultuur weer terug te krijgen.

Ik stop ermee, want heb strafwerk: 100 keer ‘Ik moet niet vergeten op tijd de kliko...’.

Henk-Jan Roersma RB
Countus Businessteam Directeur MKB Flevoland