Afbeelding
AlmereZaken

Minder WW-uitkeringen in juli

Algemeen

 In juli is het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Flevoland bedraagt 8.793. dat is een daling van 1,3 procent ten opzichte van juni. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen met 0,1 procent. Ook in eerder zwaar getroffen sectoren zoals uitzendbureaubedrijven, schoonmaak en de horeca en catering daalde het aantal toegekende WW-uitkeringen.

In vergelijking met 2019 jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Flevoland wel fors, met 2.024, ofwel 29,9 procent. In heel Nederland was de toename het afgelopen jaar 28,6 procent. In de sector uitzendbedrijven, waarin eerder een forse stijging optrad, is nu een daling met 8,5 procent te zien. Twee mogelijke verklaringen zijn de seizoensinvloeden en kortdurende WW-rechten van de in maart en april getroffenen, die beëindigd zijn. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef gelijk: op 3,9 procent. Hiermee lag dit percentage in juli wederom boven het landelijk gemiddelde. Dit wijzigde ook niet en bleef staan op 3,2 procent.

Arbeidsmarkt drastisch veranderd

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd, stelt UWV. Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grote probleem en draait het veel meer om de vraag ‘hoe kom ik deze crisis door’? Verwacht wordt dat de werkloosheid dit jaar (verder) zal oplopen. Er zullen dus veel mensen op zoek moeten naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Dat maakt het belangrijk om zichtbaar te maken waar op dit moment nog kansen liggen op de arbeidsmarkt, en waar de kansen minder goed zijn of sterk zijn afgenomen. Sectoren waar de werkgelegenheid verminderd is de afgelopen periode zijn bijvoorbeeld de horeca, verkoop, schoonmaak en transport en logistiek.