Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)
Henk-Jan Roersma. (Foto: Marco ter Beek)

Overdrachtsbelasting wordt hot

Column

Prinsjesdag achter de rug, de vroege ochtend daarna naar de bedrijvenkringpresentatie, Miljoenennota-ontbijt op 1,5 meter van elkaar achter de kiezen proppend, weg geklokt met een gezond sapje en/of bakkie rattenkwijl (zwarte koffie) om wakker te blijven… En dan ineens... blijkt de overdrachtsbelasting het meest hotte fiscale item te zijn.

Dat zijn wij als fiscalisten niet gewend. Vennoot-schapsbelasting, inkomstenbelasting, omzet-belasting, daar moeten we het van hebben. Hoe ingewikkelder hoe beter. Nou, met alles wat die belastingen aan complexiteit en mogelijkheden nu te bieden heeft, kunnen we nog jaren adviserend vooruit. Maar, zo dacht de overheid, voor de jongeren moet de schoorsteen ook eens roken, dus laten we de overdrachtsbelasting voor starterswoningen eens beetpakken. En zo is er ineens een vrijstelling van die 2%-heffing bij aankoop van een woning.

Leuk, maar pas op, deze geldt maar één keer en alleen als je tussen 18 en 35 jaar oud bent. Koop je met z’n tweeën een woning en de één is al ouder dan 35 dan geldt voor hem/haar de vrijstelling niet; alleen voor het deel van de jongere partner. Tsja, dan maar de jongere de woning laten kopen om de vrijstelling helemaal benutten? Zou kunnen, maar dan is er nog wel wat over de woning in de huwelijks-/partnerschapsvoorwaarden te regelen. En denk je erover om nog vóór je 35-ste door te stromen naar een duurdere woning? Dan kun je bij de eerste te kopen woning de vrijstelling maar beter laten schieten. Bij de doorstroom naar de duurdere woning geeft de (eenmalige) vrijstelling veel meer belastingbesparing.

Kopen ouders een woning om aan hun studerende kind beschikbaar te stellen? Dan geldt nu nog een heffing van 2%, maar straks van 8%. Het 2%-tarief geldt namelijk alleen bij aankoop van een woning waarin je zelf gaat wonen. Dan maar de student zelf de woning laten kopen, mét een lening en/of schenking van pa en ma. Jonger dan 35? Vrijstelling binnengeharkt.

Het goede nieuws is: het is nog geen 2021. Overweeg je iets te gaan doen met een woning, dan is het goed om te bedenken: doe ik het vóór of doe ik het ná de champagne en de oliebollen. Een vrijstellinkje in de overdrachtsbelasting, het leek zo eenvoudig. Maar nu hebben wij fiscalisten er toch weer wat bij om over te adviseren.

Henk-Jan Roersma RB
Countus Businessteam Directeur MKB Flevoland