Caroline van Heijkamp en George Hersbach van T-Soles. (Foto: Fred Rotgans)
Caroline van Heijkamp en George Hersbach van T-Soles. (Foto: Fred Rotgans)

T-Soles wil met unieke scanmethode doorgroeien

Interviews

De bedrijfsruimte van T-Soles meet nog geen vijftien vierkante meter, maar vanuit heel Nederland komen mensen met voetproblemen er maar al te graag. In de kamer staat namelijk een uniek scanapparaat die hun voetproblemen oplost omdat het op de millimeter nauwkeurig steunzolen kan ontwerpen.

“Ga je met je voetklacht naar vijf verschillende podologen, dan krijg je ook vijf verschillende steunzolen aangemeten”, zegt Caroline van Heijkamp, mede-initiatiefnemer van T-Soles. “Dat komt omdat de podoloog de voet wel opmeet, maar vanuit zijn expertise de klacht moet interpreteren. De een is daar beter in dan de ander. Met ons scanapparaat kan de cliënt de schoenen gewoon aanhouden en kijkt het apparaat daar dwars doorheen. Je ziet dus de voet in de schoen zitten. vervolgens wordt op de millimeter nauwkeurig een 3D-scan gemaakt die exact past bij die voet in die schoen.”

Cliënt blijft staan

Het bijzondere is dat de cliënt tijdens de scan de schoenen niet alleen aan kan houden, het is ook de bedoeling dat hij blijft staan. “De meeste ziekenhuizen en podologen scannen terwijl de cliënt ligt”, zegt Van Heijkamp. “Maar de pijn bij voetklachten ontstaat pas op het moment dat de voet wordt belast. Dat is als je staat. Onze software ziet op die manier exact hoe de voet in de schoen zit en maakt daar een steunzool op maat voor. Het is dus geen interpretatie meer, maar een kwestie van exact meten. Voor elke schoen, of het nu een schaats is of een pump, kan een steunzool op maat worden gemaakt.”

Het is geen interpretatie, maar een kwestie van exact meten

In de vakwereld baart het scanapparaat van T-Soles opzien. Vanuit het hele land sturen specialisten hun cliënten naar Almere. George Hersbach, medeoprichter van T-Soles: “We hebben met T-Soles patent op de methode voor het ontwerpen en het vervaardigen van steunzolen op basis van 3D-gewichtdragende scans. Het T-Soles apparaat is nog een prototype. De bedoeling is dat we het apparaat op de markt gaan brengen. Maar de grootste winst zit in de software. Daar gaan we licenties voor uitgeven waar specialisten straks gebruik van kunnen maken.”Vervolgens moet het in de nabije toekomst mogelijk zijn om de 3D-scan op afstand uit te printen. “Nu kan dat alleen nog hier in Almere”, aldus Van Heijkamp. “Dat printproces duurt nog iets langer dan een uur. De cliënten moeten daar dus even op wachten. Maar straks kunnen ze op afstand worden uitgeprint. Gezien de ontwikkelingen zal dat printen de komende jaren steeds sneller gaan. Het produceren zal ook voordeliger worden. Een steunzool maken kost nu ongeveer 250 euro, met ons systeem kan dat straks ongeveer voor 150 euro.”


De voet wordt gemeten met de schoen nog aan. (Foto: T-Soles) 

Ei van Columbus

Van Heijkamp en Hersbach denken dat hun systeem het Ei van Columbus is. Ze hebben sinds de oprichting in 2015 veel geïnvesteerd T-Soles. Hersbach: “Deze techniek is revolutionair. We zijn een commercieel bedrijf, we willen gewoon winst maken. In de vakwereld wordt er zeker enthousiast op gereageerd, zeker door jongere vakmensen.” Van Heijkamp: “Kijk, een kaarsenmaker zal destijds ook niet blij zijn geweest met de komst van de elektrische lamp. Dingen ontwikkelen zich nu eenmaal.” Zo kostte het enige tijd voordat vanuit de medische sector een vergunning werd verkregen. Van Heijkamp: “Er zijn bijvoorbeeld, terecht overigens, strenge regels rond gevaarlijke straling. Daar scoorden we uiteindelijk enorm goed op. De straling die onze scanner produceert is ongeveer even hoog als de dosis die je dagelijks al opdoet. Ter vergelijking: in het ziekenhuis is die straling bijna honderdmaal hoger. En die maken voor elke voet een afzonderlijke scan. Wij scannen beide voeten in één keer.”

Het produceren van steunzolen zal ook voordeliger wordenInmiddels hebben ook de Rabobank en ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland in het bedrijf geïnvesteerd. Hersbach: “Daardoor hebben we de financiële impuls ontvangen, die nodig was om stappen te kunnen maken. Maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben nog 1,2 miljoen euro nodig om los te kunnen gaan. Daarvoor hebben we een aandeelhouder nodig die 600.000 wil investeren. Horizon verdubbelt dat bedrag dan via hun Groeifonds. Uiteindelijk verwachten we binnen vier tot vijf jaar winst te kunnen gaan maken.”