Afbeelding
AlmereZaken

Yarden mag naturapolis toch aanpassen

Redactie

De grote uitvaartverzekeraar Yarden uit Almere hoeft toch niet de volledige uitvaart te vergoeden van houders van een naturapakketpolis. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft bepaald dat Yarden het recht had de polissen eenzijdig aan te passen. Deze uitspraak betekent dat er wat hoop gloort aan de horizon voor Yarden, die momenteel in zwaar weer verkeert.

De ruim 390.000 klanten met een naturapakket kregen tot 1 januari de uitvaartkosten volledig vergoed, ongeveer tot een bedrag van 10.000 euro. Yarden besloot hier in 2019 een eind aan te maken om zo gedeeltelijk uit hun financiële problemen te komen. De verzekering is daardoor nog maar goed voor een paar duizend euro, een fikse verlaging. Kosten die boven dit aangepaste bedrag uitkwamen, moesten de verzekerden zelf gaan bijbetalen. Een aantal van de klanten accepteerden deze eenzijdige aanpassing niet en besloten de stap naar de rechter te maken. De voorzieningenrechter gaf hen in eerste instantie gelijk en verbood de maatregel van Yarden. De motiverende gedachte achter deze uitspraak was dat Yarden zelf de oorzaak was van de financiele moeilijkheden in het bedrijf en dat de klanten hiervan niet de dupe mochten worden. Yarden ging niet akkoord met deze uitspraak en tekende beroep aan. Deze week stelde het gerechtshof de uitvaartverzekeraar toch in het gelijk.

Gerechtvaardigd

Volgens het gerechtshof heeft Yarden geen andere keus dan het aanpassen van de polissen, omdat het bedrijf zonder deze aanpassing in een faillissement zou komen. Tevens waren er geen andere mogelijke oplossingen mogelijk om de financiële situatie te verbeteren. Het belang van de verzekerden is daarom niet groot genoeg, aldus het hof. Ook oordeelde het gerechtshof dat de verzekerden bij een faillissement van Yarden nog slechter af zouden zijn, waardoor deze aanpassing door Yarden gerechtvaardigd is. Het gaat in totaal om 390.000 polissen. Met 900 arbeidsplaatsen en 1,4 miljoen polishouders is uitvaartorganisatie Yarden uit Almere nummer twee in Nederland, na marktleider DELA. Al eerder werd bekend dat DELA op het laatste moment afzag van een voorgenomen overname van Yarden.

(Foto: aangeleverd)

Afbeelding