Afbeelding
AlmereZaken

Notariskantoor Prinsze voorlopig weer open

Redactie

De Almeerse notaris Maarten Prinsze van Notariaat Prinsze is naar de rechter gestapt om de gedwongen sluiting van zijn kantoor terug te draaien. Afgelopen week sloot burgemeester Weerwind het kantoor op basis van een nog lopend onderzoek. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak, in afwachting hiervan mag het notariskantoor vooralsnog geopend blijven.

Dit meldt de website www.advocatie.nl. Notaris Prinsze werd al meerdere keren geschorst uit zijn ambt omdat hij werd verdacht van witwassen en oplichting. Vorige week maakte de gemeente bekend Notariaat Prinsze gedurende zes maanden te sluiten wegens het faciliteren van criminele activiteiten. Burgemeester Weerwind deed dit in afstemming met politie en het Openbaar Ministerie. Het was voor het eerst in Nederland dat het bestuursrecht op een dergelijke wijze werd ingezet in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

Onderzoek

Tegen de notaris loopt op dit moment een strafrechtelijk onderzoek vanwege het witwassen van geld voor criminelen. Dat onderzoek is echter nog niet afgerond. Het is daarom niet duidelijk of het notariskantoor daadwerkelijk strafbare handelingen heeft uitgevoerd. Er is volgens de notaris dan ook geen grond om de sluiting te handhaven.

De uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam wordt binnen twee weken verwacht. Tot de uitspraak mag het notariskantoor geopend blijven.

(Foto: Almere Zaken)