Afbeelding
AlmereZaken

Ontmanteling gebouw De Roef begonnen

Redactie

In het centrum van Almere Haven is gestart met de ontmanteling van gebouw De Roef.

Het pand, dat al enige tijd leeg staat, is een historisch bouwwerk. In de beginjaren van Almere werd het zo’n beetje overal voor gebruikt. Het deed onder meer dienst als café-restaurant, vergaderzaal, trouwzaal, kerk, feestzaal en cultureel centrum. In oude films over Almere is te zien hoe de eerste bewoners van de stad in dit pand de sleutels van hun huis kregen uitgereikt.

Veel, vooral oudere, Havenaren zien de ontmanteling dan ook met lede ogen aan. Net als bij de Voetnoot in Stad werd getracht het pand een monumentenstatus te geven. Maar vastgoedeigenaren en de projectontwikkelaar lieten weten dat het verouderde gebouw onverhuurbaar zou worden. De gemeente had bovendien geen geld liggen om het pand te kopen, zoals bijvoorbeeld met Bivak 1, het voormalige politiebureau, nog wel is gedaan. ‘De keuze was: leefbaarheid aan de Markt in Haven of een monumentenstatus’, zei wethouder Hilde van Garderen daar destijds over.

De projectontwikkelaar heeft aangegeven dat bij de (ver)bouw van het pand, de kenmerken van de oude Roef herkenbaar zullen blijven. De laatste jaren was in de Roef kledingwinkel Vögele gevestigd. Daarna verschenen er soms pop-up winkels, maar het pand stond voornamelijk leeg.