(Foto: Dorcas)
(Foto: Dorcas)

Dorcas vestigt zich in Almere

Bedrijfsprofiel

Dit najaar heeft de internationale hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas haar intrek genomen in een nieuw hoofdkantoor in Almere. Vanuit het pand aan de Radioweg zal de organisatie haar werk voor de allerarmsten voortzetten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dorcas laat graag aan Almere zien op welke manier zij deze internationale hulp aanbiedt, mede dankzij de vele duizenden vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

“Veertig jaar geleden begon Dorcas met het idee van één man, onze oprichter Dirk-Jan Groot”, vertelt Jan Jacob Hoefnagel, woordvoerder bij Dorcas. “Hij wilde handen en voeten geven aan zijn christelijk geloof en heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat er mensen zijn die onderdrukt worden en in diepe armoede leven, dat kon hij niet aanzien.” Dorcas begon met het inzamelen van hulpgoederen om die naar de landen toe te brengen. In de loop van de afgelopen vier decennia is de focus sterk veranderd. Dorcas is sindsdien uitgegroeid tot een gerespecteerde internationale hulp- en ontwikkelingsorganisatie die elk jaar meer dan 1 miljoen mensen helpt om hun leven blijvend te veranderen. In de landen waar de organisatie werkt, zijn kantoren gevestigd waar voornamelijk lokale professionals aan het werk zijn. En dat niet alleen. Hoefnagel: “Alleen al in Nederland zijn meer dan 10.000 vrijwilligers op de been. Zij werken bijvoorbeeld in een van onze veertig winkels of organiseren een plaatselijke collecte.”

Behoefte van mensen

Dorcas legt in haar werk de focus op de allerarmsten in 14 landen in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De aanpak is erop gericht dat de hulp niet op zichzelf staat. “Bijvoorbeeld als er ergens een ramp is, zoals onlangs in Beiroet. Na zo’n grote explosie is er chaos en hebben mensen medische zorg en voedsel nodig. Maar daarna is hun leven echt nog niet op orde.” Dorcas werkte voor de ramp al in Libanon met vluchtelingen uit buurland Syrië. Nu kan Dorcas zich ook richten op de psychosociale gevolgen van de ramp na de explosie. “Mensen hebben een trauma opgelopen. Om weer na te denken over hun toekomst moeten we daar eerst aan werken.” Daarna helpt Dorcas mensen met het vinden van nieuw werk. “Belangrijk is altijd dat onze ondersteuning aansluit bij de situatie en behoefte van de mensen. Bij een natuurramp is je hulp anders dan bij een oorlog, bijvoorbeeld.”

Centraal in Nederland

Al sinds haar oprichting was het internationale kantoor van Dorcas gevestigd in het Noord-Hollandse Andijk. “Onze oprichter kwam hier vandaan en daarom was het logisch om daar ons ook te vestigen. Nu we zo gegroeid zijn is dat helemaal niet meer zo logisch.” De afgelopen twee jaar is er gezocht naar een geschikte locatie. “We wilden meer centraal in het land zitten. Zo kunnen we beter samenwerken met andere organisaties maar ook met scholen en kennisinstituten. We hebben gezocht naar een goede locatie die voor onze medewerkers, die uit het hele land komen, goed te bereizen is. Bovendien hoeven we niet op een dure A-locatie te zitten. Zo zijn we bij Almere uitgekomen. Ons nieuwe kantoorpand aan de Radioweg voldoet aan al onze verwachtingen en is ook toekomst-proof. Door de centrale ligging verwachten we dat we een interessante werkgever zijn.”

Dorcas staat ook zeer open om te kijken welke mogelijkheden er zijn om samen te werken binnen Almere. “Bedrijven, kerken, scholen of anderen: wij komen graag met jullie in contact. We geloven dat een sterk lokaal netwerk van groot belang is. Je kunt elkaar versterken en aanvullen. Onze expertise gaat verder dan ons werk in de landen. Wij willen ook in Nederland van betekenis zijn door zinvol vrijwilligerswerk te bieden. Maar ook wil de organisatie leren. “Zeker nu in deze coronatijd ontdekken we hoe belangrijk dit vrijwilligerswerk kan zijn.” Een deel van de kringloopwinkels van Dorcas is gesloten. Het betekent voor de vrijwilligers dat ze voor hen belangrijke sociale contacten missen. “We zijn benieuwd hoe andere organisaties in Almere hier mee omgaan.”

40 jaar

In dit bijzondere jaar viert Dorcas haar 40-jarig jubileum. Er is veel veranderd maar toch blijft er ook veel hetzelfde: “We zijn en blijven een hands-on organisatie. Vroeger zamelden we kleding in om uit te delen. Waar we vroeger één persoon blij maakten met één broek, gebruiken we nu het geld dat deze ene broek oplevert om meer mensen hulp te kunnen bieden”, aldus Hoefnagel. “We zetten ons nu meer in op drie niveaus: het individu, de gemeenschap en de samenleving. Zo staat ons werk nooit op zichzelf.”

Dorcas is gevestigd aan de Radioweg 1 in Almere. Ga voor meer informatie naar www.dorcas.nl.

(Foto: Dorcas)