Wethouder Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)
Wethouder Maaike Veeningen. (Foto: aangeleverd)

Terugblik 2020 en vooruitblik 2021 met wethouder Maaike Veeningen

Interviews

Aan het eind van 2020 blikt Almere Zaken met wethouder Maaike Veeningen (ruimtelijke en economische ontwikkeling) terug op het afgelopen jaar, dat vooral in het teken stond van Corona. Wat is de impact hiervan geweest op Almere? Met welke vraagstukken van ondernemers kreeg zij te maken? En hoe verwacht de wethouder dat 2021 zal gaan verlopen?

“Als ik het afgelopen jaar in een woord zou kunnen samenvatten, dan zou ik het omschrijven als ‘ongekend’. Nooit eerder in de geschiedenis hebben wij als land, en als stad, te maken gehad met een situatie als deze. Wat dat betreft schrijven we een stuk geschiedenis in 2020. De eerste lockdown in maart zorgde voor een omslag bij alle ondernemers, en bij ons als gemeente, en we zijn de rest van het jaar bezig geweest om de gevolgen daarvan te behappen”, aldus Veeningen.

Terughoudend 

De wethouder vertelt hoe de lockdown direct zijn impact had op ondernemers in Almere. “Op kleine schaal gebeurde er van alles, maar ook zeker op grotere schaal. De horeca moest tot twee keer toe sluiten, wat enorm zwaar is voor de hele branche. Supermarkten kregen te maken met hamsterende en soms zelfs agressieve klanten. Werknemers in de hele stad moesten ineens thuis werken, wat zowel voor de werknemers zelf, maar ook voor de werkgevers een behoorlijke aanpassing vraagt. Ook als we kijken naar de grote lijnen voor de toekomst, dan merkten we met name tijdens de eerste lockdown dat bedrijven met wie we in gesprek raakten, toch wat terughoudender en voorzichtiger waren. Al geldt dat zeker niet voor elke sector.”

Logistiek en IT 

Met name de logistieke sector en de IT- en technologiebranche presteren goed tijdens de coronacrisis. Veeningen voorziet hierin dan ook mogelijkheden voor de groei van Almere. “We zijn momenteel in gesprek met een aantal bedrijven uit de logistieke sector. Wat dat betreft biedt Almere goede mogelijkheden. We hebben een centrale ligging en zijn als regio Lelystad-Almere-Zeewolde gestegen naar plek vier op de ranglijst van logistieke hotspots. Daar zetten we op in. Daarnaast hebben we afgelopen jaar ingezet op omscholing van Almeerders, en dat blijven we ook komend jaar doen. We zien dat er met name in de IT en Technologie een enorme toename is in de vraag naar goed opgeleid personeel. Tegelijk is er een toename van het aantal werklozen, ook mede als gevolg van ontslagen door corona. Deze mensen scholen we om, dat doen we lokaal en we koppelen ze vervolgens aan Almeerse bedrijven die staan te popelen om IT-personeel. Dit plan lag er al, maar hebben we echt specifiek door corona naar voren geschoven, omdat het belang en de noodzaak ineens urgenter werd.”

Bezuinigen

Veeningen verwacht dat 2021 een uitdagend jaar gaat worden. “Almere zal flink moeten gaan bezuinigen, dat geldt ook voor de afdeling Economische Zaken. Waar deze bezuinigingen precies op zullen plaatsvinden, zijn we nog aan het uitwerken. Maar we zullen ons blijven inzetten op omscholing, het online versterken van de Almeerse ondernemers en de goede groeikansen van logistiek.” Voor afgelopen jaar stond het versterken van het lokale netwerk van Almeerse ondernemers op de agenda, maar corona maakte fysieke netwerkbijeenkomsten onmogelijk. Toch lukte het om een goed begin te maken met het versterken van het Almeerse bedrijvennetwerk, iets waarin Almere vooralsnog achter bleef volgens Veeningen. “We zijn noodgedwongen overgegaan naar een online aanpak om het netwerken mogelijk te maken. Ondernemers konden elkaar niet fysiek ontmoeten, maar we hebben mogelijk gemaakt dat dit wel online kon. Onder meer door webinars te organiseren, wat heel goed is ontvangen. We zagen bijvoorbeeld dat verschillende horecaondernemers hierdoor met elkaar in contact kwamen en onderling adviezen gingen uitwisselen. Zoiets is ontzettend belangrijk voor de stad, juist om lokale ondernemers met elkaar te verbinden. Want die verbinding zorgt ook weer voor onderlinge samenwerking en dat versterkt niet alleen de ondernemers maar ook de lokale economie. Ik verwacht dat we deze webinars ook komend jaar ook zullen doorzetten, al hoop ik dat we daarnaast ook de geplande fysieke bijeenkomsten kunnen laten doorgaan.”

Kansen 

Hoewel Veeningen voorzichtig is als het gaat om komend jaar, heeft ze wel de overtuiging dat er ondanks de cooronacrisis er voldoende kansen liggen voor de ondernemers in deze stad. “Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel online apps en webshops er uit de grond getrokken zijn in korte tijd, dan biedt dat hoop. Technologie wordt steeds belangrijker en deze coronacrisis laat zien dat we daar ook steeds sneller op kunnen inspelen, dat is goed nieuws. Ook voorzie ik voor de Floriade Expo in 2022 mogelijkheden. De maatregelen zorgen ervoor dat mensen nu niet op vakantie kunnen, of minder uitspajes kunnen maken. De Floriade is heel ruim opgezet, dat betekent dat de anderhalve-meter daar goed georganiseerd kan worden. En ik verwacht dat als de maatregelen versoepeld worden, mensen nog meer de behoefte hebben om erop uit te gaan. Maar voor nu is het niet anders dan dat we moeten omgaan met de maatregelen die gelden. Ik hoor veel verhalen van mensen die het moeilijk hebben, zowel zakelijk, maar ook privé soms verzanden in eenzaamheid. Daarom zou ik tegen iedereen willen zeggen: kijk naar elkaar om, juist in deze tijd.”