Afbeelding
AlmereZaken

Stuk minder faillissementen in Flevoland

Algemeen

Het aantal bedrijven dat in Flevoland in 2020 failliet ging, is een stuk lager dan in het jaar daarvoor. Flevoland laat daarbij een beeld zien dat ook in de rest van Nederland van toepassing is. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) op haar website.

In 2020 zijn in heel Nederland 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16 procent minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In Flevoland gingen in corona-jaar 2020 in totaal 69 bedrijven failliet, het jaar daarvoor waren dat er 25 meer met een totaal van 94.

Provincies

In tien van de twaalf provincies zijn in 2020 minder bedrijven failliet verklaard dan in 2019. Het grootst was de daling in Zuid-Holland met 101 bedrijven (16 procent). Relatief gezien was de grootste daling in Utrecht met 33 procent. Zeeland had daarentegen de grootste stijging, zowel absoluut (19) als relatief (39,6 procent). De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland tellen de meeste bedrijven.

Noodsteun

Het aantal faillissementen bereikte in 2013 een piek van 8.376. Daarna is het aantal faillissementen vijf jaar achter elkaar afgenomen. In 2019 nam het aantal faillissementen weliswaar weer iets toe, maar het niveau bleef laag. In 2020 is het aantal faillissementen weer afgenomen, tot het laagste niveau van deze eeuw. Dat in coronatijd minder bedrijven failliet werden verklaard, is niet los te zien van de noodsteun van de overheid.

(Foto: archief Adobe Stock)

Afbeelding