Afbeelding
AlmereZaken

Medewerkers Mitsubishi gaan vrijdag staken

Redactie

Vrijdag staken medewerkers van meerdere metalektro-bedrijven in Utrecht en Flevoland voor een betere cao. Ook medewerkers van Mitsubishi Turbocharger op bedrijventerrein De Vaart doen aan de actie mee.

Door het hele land worden 24- en 48-uursstakingen gehouden voor een betere cao Metalektro. De stakingsestafette begon twee weken geleden. De stakers leggen voor 24 uur het werk neer. Murat Sekercan, bestuurder FNV Metaal: “Mensen willen druk blijven uitoefenen op de werkgevers om weer om tafel te gaan zitten. Ze zijn teleurgesteld dat dit nog niet is gebeurd. We staken coronaproof en zo lang als het nodig is. Het uiteindelijke doel is een eerlijke en moderne cao.”

Geen overeenstemming

Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Dat zorgt volgens de FNV voor een vermindering van de koopkracht. Daarnaast is er ook nog geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil FNV dat de salarisschaal naar leeftijd verdwijnt.

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Afbeelding
Afbeelding