Afbeelding
AlmereZaken

Flevoziekenhuis kiest voor samenwerking met NorthC Datacenters

Algemeen

Onze samenleving is snel aan het digitaliseren. Een ontwikkeling die door de coronapandemie in een flinke stroomversnelling is gekomen. Ook veel zorgorganisaties versnellen hun digitaliseringstraject, om beter te kunnen voorzien in de veranderende vraag. Het Flevoziekenhuis hier in Almere is een voorbeeld van een ziekenhuis dat voortdurend kijkt hoe IT de zorg nog beter kan ondersteunen en/of ontlasten. Het ziekenhuis kiest daarbij bewust voor samenwerking met partners in de regio.

Het Flevoziekenhuis telt bijna 400 bedden en ruim 1.800 medewerkers, die ondersteund worden door een IT-team van 35 personen. Eddy van der Heijde is hoofd Automatisering bij het Flevoziekenhuis en is als zodanig verantwoordelijk voor een vlekkeloos werkende IT: “Net als de meeste andere ziekenhuizen staan we voor verschillende uitdagingen op het gebied van IT. We gebruiken verschillende toepassingen en je kan als IT-afdeling niet overal kennis van hebben. Daarvoor vertrouwen we op onze IT-partners en -leveranciers. Zeker sinds het begin van de coronacrisis wordt er meer gevraagd van IT, bijvoorbeeld om administratieve medewerkers veilig thuis te laten werken. Dat betekent goed nadenken hoe we dat snel en op de juiste manier mogelijk kunnen maken.”

Samenwerking in de regio

“We maken al heel lang gebruik van zowel een eigen intern datacenter als een extern datacenter”, vervolgt Van der Heijde. “Onze kritieke toepassingen draaien in het eigen datacenter. Het externe datacenter vervult een belangrijke rol als uitwijklocatie. Mocht er zich een calamiteit voordoen, dan zorgt de uitwijklocatie ervoor dat data behouden blijven en applicaties door kunnen draaien.” Toen de bestaande datacenterleverancier van het Flevoziekenhuis zijn dienstverlening in Almere stopte, zocht het ziekenhuis een nieuwe partner die begrijpt hoe kritiek datacenterdienstverlening voor een ziekenhuis is. De keuze viel op NorthC, dat gevestigd is op het bedrijventerrein Sallandsekant in Almere. “Vanwege het feit dat een korte afstand snellere datacommunicatie mogelijk maakt, maar ook omdat je wel eens fysieke werkzaamheden op locatie moet uitvoeren, zochten we een nieuwe partij, op een geschikte afstand van het ziekenhuis. Die samenwerking met NorthC verloopt uitstekend.”

NorthC en VBA

“We zijn natuurlijk trots dat een belangrijke zorgorganisatie zoals het Flevoziekenhuis voor ons heeft gekozen”, zegt Rob Heemskerk, Director of Sales bij NorthC. “Het feit dat zij bewust voor een datacenterpartner in de buurt hebben gekozen, bewijst dat onze regionale focus aanspreekt. Daarbij streven wij naar partnerships met lokale bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen. Wij zijn bijvoorbeeld lid van de Vereniging Bedrijfskring Almere, om ervoor te zorgen dat we in goede samenwerking komen tot een aanpak die de gewenste resultaten oplevert voor alle partijen. Dankzij dat regionale karakter kunnen klanten zoals het Flevoziekenhuis rekenen op persoonlijke contacten, korte communicatielijnen en kennis van de lokale omstandigheden en behoeften.”

Voordelen

De samenwerking met NorthC biedt volgens Van der Heijde nog andere voordelen. De verhuizing van het datacenter van Flevoziekenhuis was bijvoorbeeld een samenwerkingsverband tussen het team van het ziekenhuis, hardwareleverancier HPE, NorthC en het oude datacenter. “Mede door de goede onderlinge communicatie en de korte lijntjes verliep de migratie uitstekend. Zo kon ons migratieteam tijdens de verhuizing gebruikmaken van de kantoorruimte van NorthC. Daarnaast komt NorthC proactief met adviezen, zoals heldere verbetervoorstellen en zinvolle suggesties. Het is niet ‘u vraagt, wij draaien’; het is echt een partnership. Dat zorgt voor vertrouwen”, besluit Van der Heijde.