Afbeelding
AlmereZaken

Directeur Cultuurfonds: ‘In de cultuursector zit nog veel energie en veerkracht’

Interviews

Cultuurfonds Almere blijft ook in 2021 ondernemers in de cultuursector waar mogelijk ondersteunen en faciliteren. “Het is een moeilijke tijd, maar een crisis als deze biedt ook altijd weer nieuwe kansen. Pak dit stiltemoment om jezelf te ontwikkelen, zodat je er sterker uit komt”, stelt directeur en cultuurmakelaar Jan-Melle Liscaljet van Cultuurfonds Almere.

“Er zijn in het afgelopen jaar mooie innovatieve en creatieve projecten van de grond gekomen. Mede dankzij de landelijke en lokale steunpakketten en coulanceregelingen is er toch nog veel mogelijk gebleken”, aldus Liscaljet. “Ook binnen het kunstonderwijs via Collage Almere konden creatieve ondernemers nog wat werk halen. Hiermee konden zij enerzijds de docenten wat ontlasten en tegelijkertijd kinderen een uitlaatklep bieden om deze periode in een bepaald perspectief te plaatsen.”

‘Even die afleiding en verwondering bieden’

Vanuit Cultuurfonds Almere werden ook tal van projecten gesteund die inspeelden op de deze coronatijd, zoals bijvoorbeeld ‘Ally blijft binnen’. “Er zijn mooie initiatieven ontstaan die echt de intrinsieke waarde van kunst en cultuur hebben laten zien. Even die afleiding en verwondering bieden en iets met de emoties kunnen doen. Dat helpt mensen toch door deze periode, waarin zij minder contacten hebben dan normaal. Gebleken is wel hoeveel behoefte er is aan kunst en cultuur. Dat creëert weer nieuwe kansen. Het is een moeilijke, maar ook heel interessante periode.”

Zorgen

Liscaljet maakt zich vooral zorgen over wat er gebeurt wanneer de overheidssteun stopt. “We moeten straks met elkaar de samenleving weer op gang zien te brengen. De inkomsten zullen niet meteen op het oude niveau zijn, maar de achterstallige rekeningen zullen toch een keer betaald moeten worden. Het is ook de vraag hoe het tegen die tijd met het besteedbaar inkomen van de mensen is gesteld. Wij zijn er voorlopig nog niet.”

Hij hoopt ook dat de cultuurbranche niet te veel ervaren en talentvolle culturele ondernemers zal verliezen aan andere sectoren. “Cultuurmakers die zonder werk zaten, zijn wellicht wat anders gaan doen. Sommigen hebben zich laten omscholen en zijn in een hele andere branche terechtgekomen. Als zij merken dat zij daar meer zekerheid hebben, keren ze dan nog terug naar de cultuursector? Voor de meesten is dat natuurlijk wel waar hun passie ligt, dus hopelijk pakken zij in betere tijden hun oude vak weer op.”

Schakelen

Zelf kijkt Liscaljet terug op een hectisch jaar. “Vanaf de eerste lockdown in maart vorig jaar was het voor ons als Cultuurfonds meteen schakelen. We zijn direct gaan inventariseren waar problemen ontstonden en welke hulp noodzakelijk was. We zijn ook constant in gesprek gebleven met de verschillende overheidslagen. Alle landelijke maatregelen en steunmogelijkheden hebben we verzameld en centraal gecommuniceerd, om cultuurmakers op dat vlak in elk geval te ontzorgen. Zo konden zij hun energie vooral gebruiken om overeind te blijven.”

Corona-impuls

Drie weken na de start van de eerste lockdown lanceerde Cultuurfonds Almere de eerste corona-impuls, om ontwikkelingen en innovaties in deze crisistijd mogelijk te maken. “We hebben ruimte geboden voor zowel online ontwikkeling, zoals het streamen van concerten en voorstellingen, als kleinschalige fysieke initiatieven die nog mogelijk waren. Ook steunden wij bijvoorbeeld de Quarantaine Portretten van stichting Zijderups in de krant Almere DEZE WEEK, om zo dit bijzondere tijdsbeeld vast te kunnen leggen in woord en beeld.”

‘Er zit niet veel vet op de botten’

Liscaljet ziet ook in andere sectoren creatieve oplossingen, zoals de hybride congressen en bijeenkomsten die inmiddels haast gemeengoed zijn geworden. “Maar binnen de cultuursector zijn de reserves toch een stuk kleiner om extra innovatiebudget en ontwikkelbudget te hebben. Er zit geen vet op de botten. Als Cultuurfonds kunnen wij een steuntje in de rug bieden om nieuwe ontwikkelingen en investeringen mogelijk te maken.” Deze coronacrisis is volgens Liscaljet ook hèt moment om te ontwikkelen. “Gebruik de financiële steun niet alleen om te overleven, maar vooral ook om verdienmodellen te ontwikkelen waar je straks na de crisis ook nog wat aan hebt.”

Om cultureel ondernemers te ondersteunen heeft Cultuurfonds Almere de maandelijkse spreekuren en de eigen workshopreeks Culturele Zaken online doorgezet, met aangepaste thema’s als ‘Hoe overleef ik de corona-periode’ en ‘Nieuwe verdienmodellen in coronatijd’. “In december organiseerden we samen met de gemeente nog een Stedelijke Cultuurtafel, over hoe om te gaan met deze situatie als sector. Waar is behoefte aan, welke ideeën zijn er, waar is ondersteuning nodig? Het was mooi om te zien dat er meteen uitwisselingen tot stand kwamen. Er zit nog genoeg en energie en veerkracht om hier sterk uit te komen en daarna weer ontzettend veel moois te creëren.”

Nieuwe ontwikkelbudgetten

Tijdens die Stedelijke Cultuurtafel werd ook de tweede Corona-impuls aangekondigd. Er worden opnieuw extra financiële middelen beschikbaar gesteld voor vernieuwende projecten én duurzame ontwikkeling en transformatie. De eerste aanvragen zijn vanaf 1 februari beoordeeld en iedere twee weken start er een nieuwe beoordelingsronde.”Ook hebben we ons Floriadebudget gepubliceerd voor cultuurmakers die mooie projecten in aanloop naar of tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling willen opzetten. Verder stellen we ontwikkelbudgetten beschikbaar in de vorm van coachings-vouchers, waarmee we individuele ontwikkeling van ondernemers mogelijk willen maken. Investeer in jezelf en laat ons daar een kleine bijdrage bovenop doen. Zo stellen we ondernemers in de gelegenheid om een externe adviseur of coach in te schakelen die kan helpen bij bepaalde ontwikkelvraagstukken.”

Energie

Cultuurfonds Almere is vanaf dit jaar onderdeel van de Almeerse Basisinfrastructuur Cultuur (ABC) van Almere. “In die hoedanigheid hebben wij zelf minder financiële zorgen, onze zorgen richten zich nu vooral op de sector. Wij zijn een faciliterende en ondersteunende organisatie en we gaan er ook dit nieuwe jaar weer vól in. Dat doen we met heel veel energie en dat geeft ook veel energie terug.”

Meer informatie: www.cultuurfondsalmere.nl.