Afbeelding
AlmereZaken

INretail eist heropening winkels via de rechter

Algemeen

Koninklijke INretail eist via de rechter de heropening van winkels. Dit kan volgens de eigen routekaart van de overheid en het kan veilig, aldus Inretail. Het besluit komt na een meeting deze ochtend.

Aan het gesprek vanmorgen deden de ondernemers Adri Bax (schoenenwinkel Bax) en Elma van Putten (Hartenvrouw Bruidsmode) mee. Ook de Almeerse politici Abassin Nessar (PvdA) en Ulysse Ellian (VVD), die grote kans maken in de Tweede Kamer te komen, namen deel aan de conversatie. Uit het gesprek volgt nu een gang naar de rechter.

Onverantwoord

INretail laat op haar site weten: “Het is economisch onverantwoord nog langer te wachten. Ook in het buitenland zijn winkels weer open. De sluiting was een extra verzwarende maatregel bij het scenario ‘zeer ernstig’ en is nu disproportioneel. De situatie is door het kabinet inmiddels afgeschaald naar ‘ernstig’ dankzij verminderde besmettingen. De voortdurende winkelsluiting doet geen recht aan het economisch belang en de coronaproof winkelmogelijkheden, waarvan sinds maart 2020 altijd sprake was bij niet-essentiële winkels.”

Kaalslag

Daarom heeft INretail vandaag besloten naar de rechter te stappen om zo af te dwingen dat de winkels weer open kunnen. “Momenteel zijn 56.000 winkeldeuren gesloten, dat kost 700 miljoen euro omzet per week en van de 300.000 banen staan er 50.000 tot 60.000 op de tocht als dit nog langer duurt. Er dreigt een kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen. De leefbaarheid van talloze wijken, dorpen en steden staat op de tocht,” aldus INretail.