Afbeelding
AlmereZaken

Verkiezingen 2021: wat zijn de plannen van de partijen voor ondernemers?

Algemeen

Met de verkiezingen voor de deur, is het voor ondernemers van groot belang om met hun stem ook rekening te houden met hun bedrijf. Wat zijn de plannen van welke partij als het gaat om ondernemen, duurzaamheid, belasting en specifiek corona? Almere Zaken zette de belangrijkste standpunten op het gebied van ondernemerschap van de grootste partijen voor u op een rij.

VVD

De VVD is momenteel en de grootste partij en komt met een plan voor middenstandskorting. Deze korting moet zorgen voor lagere lasten bij kleine ondernemers. Om Nederlandse bedrijven niet op achterstand te zetten wil de VVD internationaal afspraken maken over een minimumniveau aan belastingen. Ook vindt de partij dat de lasten voor ondernemers verder omlaag kunnen door nieuwe vormen van belasting, op onder meer bedrijfswinsten. Tevens wil de VVD meer financieringsmogelijkheden voor ondernemers, bijvoorbeeld door het opheffen van het verpandingsverbod en het uitbreiden van de garantieregeling voor een mkb-krediet. Het verduurzamen mag niet leiden tot lastenverzwaringen voor middeninkomens en mkb. Het mkb moet toegang krijgen tot het warmtefonds dat nu al huiseigenaren financieel ondersteunt om te verduurzamen, zodat de energierekening omlaag kan. Omtrent de coronacrisis zorgt de VVD voor steunpakketten wanneer dat nodig is en wil de partij de steunmaatregelen verlengen, zoalng de pandemie duurt.

CDA

Het CDA heeft als plan om belastingen minder als prikkel te gaan heffen en meer naar draagkracht in te zetten. Bovendien pleit de partij voor een minister voor Ondernemerschap. Het CDA is voornemend om de fiscale voordelen van het zzp’erschap te gaan beperken. De negatieve gevolgen hiervan, voor onder meer het kleinbedrijf, moet daarin wel goed begeleid worden. De wettelijke betalingstermijn van grote bedrijven aan het mkb en zzp’ers van 60 dagen wil de partij inkorten naar 30 dagen. Die termijn geldt ook voor betalingen van facturen door de overheid zelf. Om uit de coronacrisis te komen, stelt het CDA voor om tijdelijk extra toptarief in de inkomstenbelasting te heffen voor de hoogste inkomens. Om de duurzaamheid en de vergroening door te zetten, wil de partij meer uit de algemene middelen gaan financieren, zodat dit niet alleen op de energienota te zien is.

D66

Het belangrijkste voorstel van D66 is een Europees minimumtarief op winstbelasting. De partij wil dit geld effectiever besteden voor het stimuleren van innovatie, zodat het mkb, start-ups en scale-ups hiervan profiteren. De partij wil de belasting op werk en inkomen verlagen en tegelijk de belasting op vermogen, vervuiling en grondstoffen verhogen. Aangaande de coronacrisis vindt D66 de komende jaren een begrotingstekort acceptabel, omdat daarmee de economie ondersteund wordt na de klap die het coronavirus aan de economie toebrengt. De partij wil tevens erkenning van sociale ondernemingen in de wet en het stimuleren pionierende projecten, zoals voor het produceren van groene waterstof en de elektrificatie van industriële processen. Sociaal ondernemers moeten volgens D66 makkelijker mee kunnen doen aan aanbestedingen. Maatschappelijke meerwaarde dient een prominentere rol te krijgen in de Aanbestedingswet.

GroenLinks

GroenLinks vindt dat de overheid jarenlang grote bedrijven heeft geholpen met lage belastingen en soepele regels. Financiële ondersteuning en groene investeringen moeten nu terechtkomen bij het midden- en kleinbedrijf, start-ups en de grote bedrijven die echte sociale en economische waarde creëren. Met steun- en stimuleringsmaatregelen voor groen en sociaal ondernemerschap, hulp bij digitalisering, mkb-vriendelijke aanbestedingen door de overheid en het gemakkelijker maken van Europese samenwerking in grensregio’s wil GroenLinks ervoor dat het mkb zijn economische en sociale rol in de samenleving behoudt. De partij wil tevens CO2-belasting bij de grote vervuilende bedrijven introduceren en deze daarna uit te breiden naar sectoren als transport en landbouw. Fabrikanten gaan een grondstoffenbelasting betalen en worden verplicht een oplopend percentage gerecyclede materialen te gebruiken. Bedrijven die zich nu al sociaal en duurzaam inzetten krijgen voorrang bij aanbestedingen.

SP

De Socialistische Partij heeft als stelling om de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek te verhogen om zo het mkb te steunen. Sociale investeringen moeten binnenlandse consumptie en lokale economie stimuleren, waardoor ook het mkb meeprofiteert. Met een nationale investeringsbank kunnen kleine en startende bedrijven makkelijker lenen en wil de SP duurzame vernieuwing bevorderen. Het mkb mag volgens de partij niet langer de rekening betalen voor de klimaatcrisis. Grote vervuilers worden aangepakt. De SP wil stoppen met de bio-industrie en weidegang wordt verplicht. In plaats van de intensivering en schaalvergroting ondersteunt de partij boeren die diervriendelijk en duurzaam produceren. Met regels en heffingen wil de SP bedrijven dwingen producten te maken die langer meegaan en veel duurzamer gemaakt worden.

PVV

De PVV wil dat zolang de coronacrisis duurt, ondernemers en werknemers financieel moeten worden geholpen. Bij 100% sluiting ook 100% vergoeding voor de kosten. Voor wie onverhoopt zijn baan verliest, blijven de WW en ontslagbescherming onaangetast is het plan van de partij. Met het invoeren van tewerkstellingsvergunningen wil de PVV de instroom van Polen, Bulgaren en Roemenen beperken. De partij wil het Klimaatakkoord en Energieakkoord afschaffen en tevens dat Nederland zich terrugtrekt uit het VN-Klimaatakkoord van Parijs.

PVDA

De PVDA stelt dat de lasten voor sociale ondernemers omlaag moeten gaan, door een Europees minimumtarief voor winstbelasting. Gedurende de coronacrisis wil de partij meer kredietmogelijkheden, inclusief rentevrije leningen voor het mkb. Bij schuldinning verliest de overheid haar vanzelfsprekende voorrangsrecht, boven bijvoorbeeld mkb’ers die met onbetaalde rekeningen zitten. De PVDA wil tevens een zorgplicht voor bedrijven om hun aanvoerketens te verduurzamen. Sociaal en groen ondernemerschap wordt de norm, bedrijven moeten daarom hun maatschappelijke missie vastleggen. Sociale en groene ondernemers krijgen voorrang bij aanbestedingen van de overheid.

Een overzicht van de stemlokaties in Almere is hier te vinden.