Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek)
Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek)

(Geen) glazen bol

Column

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die af en toe de beschikking zou willen hebben over een glazen bol. Met een kijkje nemen in de toekomst worden vragen beantwoord en onzekerheden weggenomen. Althans dat verwachten we.

Ik troost me met de gedachte dat, omdat een glazen bol nu eenmaal niet bestaat, het waarschijnlijker is dat er juist meer vragen ontstaan waarop het antwoord schuldig blijft . Zodoende verandert er niets en blijft er onzekerheid over de toekomst bestaan. We kunnen dus uiteindelijk allemaal maar het beste veel vertrouwen in onszelf stellen, want daardoor kun je deels wel je eigen toekomst beïnvloeden. De keuzes die we maken, keuzes die vaak, maar zeker niet altijd, geboren worden uit omstandigheden die niet altijd te voorzien zijn, zullen richting geven aan de weg naar de toekomst.

Uit eigen ervaring weet ik dat het soms echter niet de richting is die je op wilt gaan. Toch heb ik ook gemerkt dat als je vertrouwen houdt in jezelf en bereid blijft om hard te werken, om wellicht iets op te offeren dat je lief is, de toekomst je uiteindelijk weer zal toelachen.

Kimberley Valentien
Voorzitter VBA (Vereniging Bedrijfskring Almere)