Afbeelding
AlmereZaken

Cirwinn kan alles recyclen op eigen terrein

Interviews

Het recyclingbedrijf Cirwinn op bedrijventerrein De Vaart omvat zeven hectare. Er is een uitbreiding gevraagd naar 9,5 hectare. Op dat stuk terrein kan straks bijna alles wat aan afval geproduceerd wordt in Almere worden gerecycled. En toch gebeurt dat niet.

Cirwinn begon in 1994 onder de naam Vijfhoek op het terrein naast de gevangenis. De samenwerking tussen vijf aannemers moest leiden tot hergebruik van grondstoffen en reststromen afval. In 2016 won het bedrijf de door de gemeente uitgeschreven prijsvraag Upcycle City waarin het zeven vernieuwende plannen presenteerde op het gebied van recycling. Het leidde tot de naamswijziging in Cirwinn (Circulair Winnen van grondstoffen) en telt drie aandeelhouders: Reimert Almere, Theo Pouw groep Utrecht en van Werven Oldebroek. De samenwerking tussen deze aandeelhouders leidde tot realisatie van twee van die plannen, waaronder een hypermoderne betoncentrale en een installatie die betonpuin voor 100% kan recyclen.

Groen gas

Andere gerealiseerde projecten zijn een biovergister die groen gas kan produceren uit mest en groen. Productie van beton met plantenvezels en in de planning staat een installatie die puin kan breken met een elektrische motor, in plaats van met een dieselmotor. Aanvullende en complementerende projecten zijn het produceren van waterstof, en het upcyclen van biomassa en hout tot energiepellets. Vestigingsmanager Dick Schreuder is trots op de, vaak zelfbedachte, oplossingen tot duurzaamheid. “In feite kunnen we alles recyclen wat aan afval in Almere geproduceerd wordt. Maar helaas is het soms lastig om alle zeven plannen die we hebben voorgesteld te realiseren. Op het stadhuis is er wel visie over recycling en duurzaamheid, en zeker ook enthousiasme, maar het concretiseren blijkt soms gecompliceerd.”

Save Plastics

Zo werd met veel enthousiasme het bedrijf Save Plastics op het terrein van Cirwinn welkom geheten. Dit bedrijf kan plastic tot vijf keer toe recyclen, maar hebben ambtenaren bij provincie en of gemeente twijfels of dat wel duurzaam genoeg is. “Je haalt dus een bedrijf naar Almere dat de mogelijkheid creëert om plastic uit je eigen stad telkens opnieuw te recyclen tot zitbankjes, hekjes, dakpannen of beschoeiing. En dan ook nog eens helemaal lokaal. En dan toch is er twijfel of ze het plastic wel willen en of kunnen afnemen”, stelt Schreuder.

Afval

Cirwinn werkt ook mee aan een pilot in de Sieradenbuurt en Filmwijk waarbij bewoners niet zelf meer het afval hoeven te scheiden, maar waar dat achteraf bij Cirwinn gedaan wordt. Schreuder: “Dat was nota bene een burgerinitiatief. Iedereen is razend enthousiast: er staat een kliko minder in de tuin en het scheiden wordt stukken makkelijker. In Amsterdam starten we binnenkort ook met een pilot voor PMD+ sorteren. En toch lijkt Almere moeilijk een keuze te kunnen maken.”

Sinds 1 januari is de afvalzorglocatie Braambergen gesloten waardoor is de situatie is ontstaan dat het Almeerse afval de komende drie jaar op het terrein van Cirwinn wordt verzameld en overgeslagen. “Daar komt HVC nu het afval ophalen om het in Alkmaar te laten verbranden en een klein deel na te scheiden”, zegt Schreuder. “Terwijl je het dus gewoon in je eigen stad voor een groot deel zelf kan recyclen. Dat scheelt ook nog eens een heleboel ritjes met vrachtwagens over de Oostvaardersdijk.”

Overslaghaven

Een ander punt is de overslaghaven die Cirwinn wil realiseren in de werkhaven tegenover gemaal Blocq van Kuffeler om zo puin naar het terrein aan de Pontonweg te rijden. “Daar liggen de bewoners van het aangrenzende wijkje dwars”, stelt Schreuder. “Ze vrezen overlast. Maar het gaat om slechts drie boten per week. Dat zullen er in de toekomst eerder minder worden dan meer, omdat er steeds meer lokaal gerecycled wordt. Eén boot kan net zoveel puin aanvoeren als 120 vrachtwagens. Dat zijn er dus 360 per week, die ook allemaal weer over de weg moeten. Volgens ons hebben die bewoners daar veel meer last van. En die vrachtwagens zorgen ook nog eens voor ruim 15.000 kilo CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan de uitstoot van een vliegtuig dat 26 keer de wereld rondreist per jaar.Met een overslagkade hoeven we slechts 1700 meter te rijden naar ons terrein. Bovendien was die haven één van onze zeven voorstellen van de Upcycle City-wedstrijd. Het alternatief is als we dezelfde hoeveelheid grondstoffen willen aanvoeren, dat we dat met kleine schepen van 500 à 600 ton gaan doen, dat zijn zestien schepen per week. Deze schepen hebben minder schone motoren en varen veel dichter langs de woningen en de jachthaven.”

Waterstof

Daarnaast is Cirwinn ook plannen aan het maken om zelf groene waterstof te produceren. “Waterstof is de toekomst. Met steun van de provincie Groningen is de Theo Pouw Groep, één van onze aandeelhouders, bezig met de ontwikkeling van drie vrachtwagens en een boot die met waterstofmotoren worden uitgerust”, zegt Schreuder. “Helaas zijn deze initiatieven nog niet in de provincie Flevoland. Waterstof is een interessant alternatief voor diesel. En we ontwikkelen momenteel een plan om in de toekomst lokaal waterstof te produceren in Almere, voor ons eigen machinepark maar ook dat van partners en klanten.”