Keti Koti in Almere

Redactie

ALMERE - Het Comité 30 juni-1 juli Almere organiseert voor de vierde keer Keti Koti in de stad. Woensdagavond was in het stadhuis de herdenking van de slavernij-slachtoffers en vandaag is de viering van Keti Koti, letterlijk vertaald: ‘Ketenen verbrokenen’.

Tijdens officiële herdenkingsceremonie, die woensdagavond rechtstreeks werd uitgezonden door Omroep Flevoland, benadrukte burgemeester Franc Weerwind dat het belangrijk is om met elkaar het gesprek te blijven voeren over het slavernijverleden. “Hoe groter de kloof, hoe mooier de brug die we gezamenlijk moeten bouwen.”

Nationaal onderzoek

Weerwind pleitte verder voor een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van ons land. Dit in reactie op de oproep van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vorige week richting de Tweede Kamer. Zij pleitten ook voor een dergelijk onderzoek en Keti Koti zou dan een nationale feestdag moeten worden op 1 juli. “Persoonlijk zou ik dat omarmen”, sprak Weerwind. Hij vertelde ook gevraagd te zijn om met een aantal deskundigen te bekijken hoe een nationaal slavernijmuseum in ons land vorm zou kunnen krijgen. “Daar ga ik mij vol voor inzetten.”

Naast diverse toespraken en het traditionele ‘plengoffer’ om de slachtoffers te herdenken, waren er woensdagavond muzikale optredens van het koor Sinafir en zangeres Charine Eyne.

Her’heri maaltijden

Vandaag, donderdag 1 juli, worden er duizend gratis Her’heri maaltijden uitgedeeld op het Stadhuisplein bij Café op 2, dit in samenwerking met KIP Republic. Na het succes van vorig jaar in de steden Amsterdam en Rotterdam, sluit Almere zich nu ook aan bij dit initiatief. Op 1 juli is ook een moment voor bezinning en is de jaarlijkse dialoog in aangepaste vorm. Aan de hand van stellingen wordt dan het gesprek met elkaar aangegaan.

Houd voor meer informatie de website www.ketikotialmere.nl en facebook ketikotialmere in de gaten.

Ook burgemeester Weerwind hield woensdagavond een toespraak tijdens de herdenking in de Burgerzaal. (Foto: aangeleverd)