Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Wethouder: ‘Extra kosten Floriade hadden niet gemogen’

Redactie

Door Marcel Beijer

ALMERE – Wethouder Jan Hoek verdedigde zich donderdag tegenover de gemeenteraad over het feit dat de Floriade BV om 12,4 miljoen euro extra vraagt voor de tijdelijke inrichting van het terrein. “Dit had niet gemogen”, stelde hij vast. Evenmin kon hij garanderen dat de BV nog eens het handje zal ophouden.

“U zult mij niet horen zeggen dat er geen euro meer naar de Floriade gaat”, aldus Hoek. “Want dat weet ik domweg niet. Maar ik zal er alles aan doen om daarvoor te zorgen. Zo zal ik met een hogere frequentie in gesprek gaan om een vinger aan de pols te houden over de financiën.”

De wethouder verwacht dat aan het eind van de streep de Floriade Expo de Almeerders ongeveer 20 miljoen euro zal hebben gekost. Daarbij gaat hij nog steeds uit van twee miljoen bezoekers. “Of dat het waard is? Dat moet blijken. Maar dat weten we voor veel uitgaven niet. Zo heeft u als raad ook veel geld in de Jeugdzorg gestopt zonder te weten waar het in resulteerde.”

Die opmerking leidde tot woede bij de SP. “Dat is een beschamende opmerking en volstrekte onzin bovendien. Jeugdzorg is een wettelijke taak van de gemeente, de Floriade is een keuze.”

Flappentap

Jesse Luijendijk (PvdD) wilde van de wethouder weten wanneer het college de hand op de knip houdt als de Floriade BV nog eens om geld komt vragen. Hans van Dijk (ChristenUnie) vond dat de gemeente geen ‘flappentap’ moet zijn en dat de BV eventuele tegenvallers voortaan zelf maar moet oplossen.

Hoek wilde daar geen antwoord op geven. Wel sprak hij zijn afkeuring uit over de kwalificering die de PvdD (’er zijn leugens verteld’) en de PVV (’dit is zwendel’) vorige week hanteerden over het feit dat de BV pas heel laat de Raad van Commissarissen en gemeentebestuur op de hoogte bracht van het nieuwe tekort. “Dat suggereert dat er sprake is van kwade opzet. Ik zie het meer als niet professioneel handelen.”