Afbeelding
(Foto: Marco ter Beek)

Ben je ziek? Blijf thuis!

Column

Met de decemberfeestdagen in aantocht kun je je niet meer voorstellen dat we van 19 december 2021 tot 14 januari 2022 leefden met een avondklok.

Gelukkig hadden wij (en hebben nog steeds) een hondje, zodat we alsnog naar buiten mochten. De koude buitenlucht was nog nooit zo fijn en ook de regen weerhield ons niet. Nu ook niet, maar de vreugde is minder. Ook mocht je niet met meer dan twee mensen in een ruimte zijn, waardoor veel mensen thuis werkten. 

Nu weer alles bij het oude is, of in ieder geval zo lijkt, is een avondklok en permanent thuiswerken bijna niet meer voor te stellen. We ontmoeten elkaar weer kwistig op kantoor, in de horeca en tijdens borrels. Gelukkig maar!

Een goede vriendin, Jantien, werkt op een kantoor met kantoortuin. Het is de tijd van het jaar waar veel mensen gastheer/dame zijn van griepvirussen en zo waren ook bij haar drie collega’s flink ziek. Twee ervan besloten wijselijk thuis te blijven. De derde kwam toch naar kantoor. Dit zeer tegen het zere been van Jantien. Het gehoest en geproest was luid en duidelijk. Op het moment van de gezamenlijke lunch, wilde de zieke collega enthousiast aan tafel aanschuiven, waarop Jantien bezwaar maakte, want zij wilde niet ziek worden. Het feit dat de collega überhaupt naar kantoor kwam, was al niet sociaal naar diens collega’s. Bovendien is het beter voor een spoedig herstel om thuis uit te zieken.

Voor coronatijd was het ´normaal´ om ziek naar je werk te gaan. Je toonde doorzettingsvermogen en een sterk werkethos. Niemand dacht er over na dat je andere collega’s kon aansteken. Ik heb nog nooit gehoord van een werkgever die een zieke medewerker naar huis stuurde. Nu, na corona, weten we beter. Werkgevers willen zo min mogelijk zieke medewerkers hebben en collega’s willen zo min mogelijk ziek worden van elkaar. Het motto: ‘Ben je ziek? Blijf thuis.’ geldt wat mij betreft nog. 

Hoe het afliep bij Jantien? De zieke collega ging alsnog naar huis.

Kimberley Valentien

Voorzitter VBA