Rob van Ginneken. (Foto: Marco ter Beek)
Rob van Ginneken. (Foto: Marco ter Beek)

Meer aandacht voor bestelwagenrijders

Column

Er is in de media veel te doen rond de mijlpaal van een miljoen bestelwagens. Alleen in Almere zijn het er 33 duizend. Bijna een op de tien auto’s op de weg. Een logisch gevolg van de online winkel economie. Spullen op een site bestellen is heel normaal geworden. Je hoeft maar uit je raam de straat in te kijken om de bijpassende ‘bezorgbusjes’ voorbij te zien komen. En hun chauffeurs met pakjes naar een voordeur te zien lopen. 

Lees de reacties in de media en je ziet dat mensen het hebben over de hinder van veelal dieselbusjes in de wijk, optrekkend en remmend voor hun volgende adresje. Elektrisch rijden? Dat doet een nog heel kleine groep ‘grote namen’ in de koeriers- en bezorgservice. Overigens wil ik wel even aanstippen dat ‘we’ er met zijn allen zelf voor kiezen om minder naar een winkel te gaan.

Een andere heel belangrijke kant van deze zaak is de veiligheid. Veiligheidsinstanties en ook omwonenden luiden de noodklok. Bestelwagens zijn bovengemiddeld veel betrokken bij ongevallen. Zo veel zelfs dat grote spelers als Post.nl en grote bezorgdiensten minder gebruik maken van onderaannemers. Zelfstandige rijders die ‘per pakje’ worden betaald. Die grote spelers – van supermarkten tot internetwinkels en bezorgdiensten – geven hun rijders een training. Kijk om je heen naar de witte bussen en je weet waarom. 

Met het oog op de veiligheid zou je moeten denken aan zo’n training en misschen ook een erkenning of kwaliteitsverklaring? Directeur Collin Bell van Rijvaardigheids Centrum Lelystad onderstreept dat het bij veel bedrijven al gebeurt. 

“Distributie vraagt aandacht, want het is een groeiend probleem. Daarom hebben we speciale trainingen. Dat kan op hun werklocatie met hun eigen bestelwagens, maar ook hier op ons trainingscentrum in Lelystad. Het draait vooral om bewustwording, maar ook wel wat vaardigheden. Koeriers rijden in de stad veel schade, vaak zijn ze vrij jong en de tijdsdruk is enorm. Alleen een rijbewijs is dan niet voldoende, dat is logisch.”

“Actueel speelt bovendien de overstap naar elektrische bussen. Dan wordt die kwestie nog dringender. Bijvoorbeeld vanwege hun acceleratie. En spelende kinderen horen ze boven de 30 kilometer per uur niet aankomen. Gelukkig beseffen veel bedrijven dat daar een gedragsverandering bij hoort. Meer vanwege de bewustwording en ongevallen voorkomen dan het rijden zelf. Ik denk dat het vooral belangrijk is om ook zelfstandige rijders met een eigen bus te bereiken. Grote spelers als Post.nl beginnen al eisen te stellen aan hun onderaannemers. Wettelijk verplichten? Vind ik moeilijk, maar de opdrachtgever kan het positief insteken met het oog op de veiligheid van de chauffeurs zelf. Daar kun je een op de besteldoelgroep afgestemde training voor samenstellen. Hier of op locatie. We hebben ook regelmatig dagen voor bestelwagenrijders die zichzelf aanmelden.”

Rob van Ginneken