Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).
Kimberley Valentien. (Foto: Marco ter Beek).

Rupsje nooit genoeg

Column

Het lijkt alweer zo ver weg, de coronacrisis. Dit komt wellicht doordat alles weer als vanouds is, maar als je het goed beschouwt, is dat niet het geval. En dat lijkt vooral te komen doordat er andere gebeurtenissen actueel zijn én van grote ernst. Gebeurtenissen die ieder op zichzelf gezien een aantasting kunnen zijn op onze toekomst, op onze vrijheid en op ons levensgeluk. We maken ons inmiddels allemaal grote zorgen, niet dezelfde, maar wel zorgen die ons helaas dagelijks bezig houden. 

Gelukkig gebeuren er ook veel dingen die je dag of je humeur opbeuren. Hoe meer je die leuke momenten in het kleine ziet, hoe vaker je blij wordt en ik wens iedereen die gave toe. 

Laatst sprak ik een goede vriendin en zij vertelde mij over een collega die stelstelmatig teleurgesteld was. Zich iedere dag zelfs ontevreden voelde. Het probleem lag niet zo zeer erin dat deze collega in de kleine dingen geen plezier kon ontdekken. Het lag daarin dat ze daarmee geen genoegen kon nemen. Het was immers maar een klein iets. En iets dat klein is, zelfs al is het samen veel, is nooit genoeg. Mijn vriendin fluisterde mij in dat die collega een behoorlijke bankrekening had en geen vakantiehuisje hoefde te huren in Spanje en Oostenrijk, maar toch was dit kennelijk niet voldoende om het geluk te vinden. Ik dacht meteen aan ‘Rupsje nooit genoeg’, een lief maar onooglijk beestje dat door voortdurend eten veranderde in een mooie vlinder. Voor kinderen een vermakelijk verhaaltje, maar misschien wordt de kern van het verhaal door volwassenen te letterlijk genomen en wachten zij op het moment dat ze een mooie vlinder worden. Tja, mensen, dan kun je lang wachten! 

Ik wens u nog een heel fijne nazomer met bovenal veel genietmomenten.

Met vriendelijke groet,

Kimberley Valentien
Voorzitter VBA