Wethouder Veeningen: Welk normaal?

18 december 2020 07:00

Al acht maanden schrijf ik in deze column voor Almere Zaken over corona. Ik ontkom er helaas niet aan om elke keer weer stil te staan bij de effecten van deze crisis. Als ik met ondernemers spreek, is dit nog steeds het belangrijkste onderwerp. Omgaan met onzekerheden is voor hen op zich niets nieuws. Een goed antwoord vinden op onzekerheden en veranderende omstandigheden, maakt een goede ondernemer.

Maar de coronacrisis confronteert ons met een ongekend grote onzekerheid, op een manier die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Vanaf het begin van de crisis zijn we met ondernemers om tafel gegaan. We hebben gekeken hoe wij, als gemeente, hen het snelste en meest effectief konden ondersteunen. We hebben een aantal maatregelen genomen die een deel van die onzekerheid wegnemen en die nadelige effecten van de crisis wat verzachten.

Recentelijk werd duidelijk dat er mogelijk op niet al te lange termijn één of meerdere vaccins op de markt gaan komen. Ik denk dat ik niet de enige ben geweest die een klein sprongetje maakte bij het horen van dit nieuws. Hoe mooi zou het zijn als we komend jaar weer langzaamaan terugkeren naar normaal? De grote vraag is alleen: welk normaal?

Welk effect heeft de coronacrisis gehad op onze economie en ondernemers? Hoe en waar pakken we de draad straks weer op? Hoe snel kunnen we mensen vaccineren? En hoe lang werkt het?

Deze crisis heeft ons in elk geval geleerd dat we snel in staat zijn in te spelen op grote veranderingen. Wie had een jaar geleden gedacht dat de digitalisering van organisaties zo snel zou gaan? Van de een op de andere dag zijn we 'virtueel' gegaan. Met thuiswerken, digitaal werken en vergaderen en het organiseren van webinars. Het is nu heel snel, heel normaal geworden. Dat biedt kansen voor de ICT sector in Almere. Ook voor de Start-ups en Scale-ups in Almere zijn er mogelijkheden. Zij zijn bij uitstek de aanjagers van slimme innovaties. En dat zien we terug. Ik spreek ondernemers die in de coronacrisis nieuwe technologische oplossingen bedenken, en daarmee nieuwe kansen pakken. Ook dat gebeurt in deze tijden.

Wat ook eens te meer duidelijk is geworden dat omscholing belangrijker is geworden dan ooit. In de horeca en entertainmentsector ligt het werk grotendeels plat. In de ICT en logistieke sector is juist meer werk dan voorheen. Werkgevers zitten nog steeds te springen om goed opgeleid personeel. Vanuit de gemeente zijn we samen met de ICT sector versneld een omscholingstraject gestart, 15 mensen zijn vorige maand al begonnen en leren nu voor een baan in de ICT.

Terug naar de ondernemers en het effect van de coronacrisis. Ik ben ongelooflijk trots op de veerkracht, de creativiteit en het ondernemerschap die ik de afgelopen maanden heb gezien bij Almeerse ondernemers. Het is bewonderenswaardig hoe zij met deze crisis zijn omgegaan. Uit al die onzekerheden zijn hele nieuwe kansen ontstaan, waar creatieve ondernemers handig op hebben ingespeeld. Voor andere ondernemers is het wachten op een versoepeling van de maatregelen.

We hebben al veel moeten doorstaan en overwinnen de afgelopen maanden, maar als ik zie dat er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan, geeft dat wel vertrouwen voor de toekomst.

Maaike Veeningen, Wethouder Economische Zaken

(Foto: aangeleverd)