Waar zijn de geveldoeken van station Almere gebleven?

10 juni 2021 16:45

De geveldoeken van station Almere Centrum werden in 2012 aangebracht, omdat door zware windstoten verschillende keren kunststofplaten naar beneden vielen. Met de renovatie van het station zijn de geveldoeken overbodig geworden. ProRail droeg daarom onlangs een deel van het 1000 vierkante meter geveldoek van station Almere Centrum over aan het duurzame productieatelier MiJa uit Almere.

MiJa is een lokaal duurzaam atelier, gespecialiseerd in het hergebruiken van materiaal. Zo maken zij maatkleding, dansjurken, tassen en zelfs bruidsjurken van het materiaal. De geveldoeken van het station in het centrum kunnen dus op veel bijzondere manieren in Almere terugkomen.

Zonnepanelen

De bijzonder vormgegeven overkapping van het station krijgt een duurzame behandeling. Het rode stalen frame worden verstevigd en krijgt een nieuwe verflaag. Ook worden er ruim 1200 zonnepanelen op de kap geplaatst en in de schuine kapdelen komt nieuw glas met geïntegreerde zonnecellen. Het busstation krijgt een nieuw plafond en aantrekkelijke verlichting.

Nuttig tweede leven

Mariëlle van de Bovenkamp, projectmanager bij ProRail, laat weten: "Bij ProRail staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom willen we (spoor)materialen die voor het spoor niet meer bruikbaar zijn zo nuttig mogelijk hergebruiken. Wij zijn daarom op zoek naar toepassingen en producten om het gebruikte spoormateriaal een hoogwaardig tweede leven te geven. Onze ambitie: al ons materiaal een nuttig tweede leven."