VVD stelt schriftelijke vragen over handhaving gemeente bij horeca

25 maart 2021 14:35

Raadslid en ondernemer Jimmy van der Vliet heeft namens de VVD-fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Aanleiding hiervoor waren twee kleinschalige initiatieven van ondernemers, waarbij Handhaving van de gemeente direct én streng optrad. De partij wil weten of dergelijke strikte handhaving wel noodzakelijk en gepast is.

Van der Vliet (VVD) laat weten vooral benieuwd te zijn naar de motivatie van de gemeente om in dergelijke situaties te handhaven. "Het is een moeilijke tijd, zowel voor ondernemers, maar ook voor de bewoners van de stad. Willen we juist dergelijke initiatieven niet belonen, omdat we daarmee de Almeerders een verzetje geven en de ondernemers wat extra omzet kunnen genereren? Het lijkt de VVD juist een win-win situatie, waarbij met te strenge handhaving er eerder sprake is van verlies aan beide kanten."

De Jutter en 't Lievertje

Er wordt in de schriftelijke vragen expliciet verwezen naar twee initiatieven die onlangs plaatsvonden. De Tasty Walk, die op 20 maart jongstleden georganiseerd door Strandbrasserie De Jutter, waarbij de eigenaar verzocht werd om geen alcoholische dranken meer bij zijn hapjes te verkopen. Handhaving greep in. Het andere initiatief was afkomstig van café 't Lievertje op 13 februari, toen zij tijdens het koude schaatsweer die dagen spontaan besloot buiten glühwein te verkopen. Het café kreeg een officiële waarschuwing en moest direct de stand afbreken, omdat er op de meeneem-bekers geen deksel zat. Hierbij waren maar liefst acht handhavers bij het café aanwezig. De situatie leidde op social media tot veel protesten van Almeerders, die vonden dat er wel heel streng werd opgetreden bij een mooi initiatief.

Allerstrengste

Dit vindt ook Van der Vliet: "Ondernemers zijn gewend en genoodzaakt om creatief te denken, juist tijdens corona. Waarom dan een dergelijke strenge handhaving, die wellicht ook op een andere manier is op te lossen, zodat zowel de Almeerders als de ondernemer kan blijven genieten van de dingen die juist nu zo belangrijk zijn? Een gesprek met één handhaver had wellicht tot een veel betere oplossing kunnen leiden dan acht handhavers die zo streng optreden. Willen we als Almere de allerstrengste gemeente van Nederland zijn? Nu lijkt het erop dat 90% van de mensen die zich goed aan de regels houdt wordt gestraft voor de 10% die zich er minder goed aan houdt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een jonge en levendige stad als Almere?"

Het college van B&W dient de vragen van de VVD binnen zes weken te beantwoorden.