Veel Flevolandse banen verloren door corona

01 april 2021 09:10

Het afgelopen jaar daalden de banen van werknemers door de corona-uitbraak. In de arbeidsmarktregio Flevoland was deze krimp net zo sterk als landelijk. De sectorstructuur speelt hierbij een rol; relatief veel inwoners werken in de zwaar getroffen luchtvaart (Schiphol) en uitzendsector, en weinig in groeisectoren als zorg en bouw. Dit blijkt uit een regionale publicatie over de ontwikkeling van banen per sector van het UWV.

Door steunmaatregelen van de overheid bleef, ondanks de coronacrisis, veel werkgelegenheid behouden. Maar er was wel sprake van krimp; in september 2020 telde Nederland 96.000 banen van werknemers minder dan een jaar ervoor. In de regio Flevoland was de krimp net zo groot als de landelijke afname van 1,2%. Dit hangt samen met de sectorstructuur van deze regio. Relatief veel inwoners werken in de zwaar getroffen luchtvaart (Schiphol) en uitzendsector, en weinig in groeisectoren als zorg en bouw.

Kansen

Er zijn nog steeds goede kansen op werk in verschillende beroepen en sectoren. In Flevoland geldt dit bijvoorbeeld voor verschillende soorten monteurs, werkvoorbereiders, verzorgenden ig, algemeen verpleegkundigen, leerkrachten basisonderwijs en ict-beroepen zoals applicatie-, systeem-en functioneel beheerders. Uit onderzoek van UWV onder 2.800 werkgevers blijkt dat zij ook voor de rest van het jaar rekening houden met wervingsproblemen voor deze functies. Veel werkgevers verwachten minder vraag naar administratief medewerkers. Ook voor beroepen als kassamedewerker, bus- en touringcarchauffeur en evenementenmedewerker wordt minder vraag verwacht.