Unravelau

18 februari 2021 14:05

Elke editie stelt Almere Zaken een nieuwe ondernemer uit Almere voor. Deze keer is dat Laura Meijering van Unravelau uit Almere, een bedrijf dat uitblinkt in creativiteit én duurzaamheid.

Hoe ben je op het idee gekomen om Unravelau op te zetten?

Unravelau is een high-end fashionlabel waarbij gevoel voor stijl en milieuvriendelijkheid samen op nummer één staan. Unravelau komt van het Engelse woord ontrafelen en Lau is een afkorting van mijn naam. Een kenmerk van onze kleding is namelijk de gerafelde randjes en de symbolische betekenis is dat Unravelau de mode-industrie ontrafelt en alleen de goede delen overhoudt. Het idee voor Unravelau is ontstaan tijdens mijn studie fashiondesign aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In mijn derde jaar keek ik de documentaire The True Cost waarin het shockerende effect van de mode-industrie op het milieu kenbaar werd gemaakt. Ik besloot op dat moment dat ik niet wilde bijdragen aan schitterende modewereld die van binnen rot bleek te zijn. Na mijn afstuderen kwamen de puzzelstukjes bij elkaar en kon ik starten met Unravelau.

Hoe heb je de stap gezet om vanuit loondienst ondernemer te worden?

Voor mijn gevoel moest er te veel gebeuren in een korte tijd en kon ik daardoor niet wachten om mijn eigen keuzes hierin te maken. Behalve parttimebanen heb ik nooit een baan gehad die mijn passie bevredigde, dus voor mij was de keus snel gemaakt om ondernemer te worden.

Hoe ervaar je het ondernemersklimaat in Almere?

Ik ben inmiddels een jaar actief in Almere met mijn onderneming en ontvang veel steun van verschillende partijen om mij heen. Ik werk individueel samen met het Upcycle Centrum, Stad en Natuur en de Gemeente Almere, waarbij het gezamenlijke doel is om de inwoners van Almere bewuster met textiel om te laten gaan. Dankzij deze partijen heb ik als ondernemer veel stappen kunnen maken en is mijn netwerk in korte tijd een stuk groter geworden. Ook ontvang ik media-aandacht, wat bijdraagt aan mijn naamsbekendheid. Ik kan dus met trots zeggen dat ik het ondernemersklimaat in Almere als zeer gunstig ervaar.

Waar loop je tegenaan als startende ondernemer?

Als startende ondernemer is het mijn uitdaging om dromen om te zetten naar een tevreden zelfstandig bestaan. Mijn passie voor ondernemen komt voort uit mijn creativiteit en opportunisme als het gaat om het aanpakken van technische problemen in de mode-industrie. Zit je met een probleem? Dan heb ik zo 50 ideeën om er iets aan te doen. Waar ik nog tegenaan loop is het prioriteren van die ideeën en genoegen moeten nemen met kleine stappen zetten.

Waar ben je het meest trots op met wat je nu al bereikt hebt?

Ik ben het meest trots op de erkenning die ik voor mijn werk heb gekregen. Toen ik net begon met Unravelau mocht ik mijn collectie tijdens de Milaan Fashionweek laten zien, daar heb ik ook Anna Wintour ontmoet. Vervolgens heb ik twee shows in Helsinki gehad en mocht ik nog twee keer terug naar Milaan voor een mode-beurs en was ik finalist voor een prestigieuze award. Ook in Nederland krijg ik steeds meer media-aandacht, zoals mijn recente optreden bij BNN. Dit is voor mijn vakgebied erg belangrijk dus ik ben blij dat ik hier al wat in heb bereikt. Daarnaast ben ik ook heel erg trots op alle kennis die ik al bezit over mijn vakgebied en ik deel dit dan ook graag met zoveel mogelijk mensen. Dit doe ik niet alleen door mijn social-media accounts of website, maar ook via hoorcolleges of interviews.

Wat is je belangrijkste tip die je hebt voor mensen die een eigen bedrijf willen starten?

De belangrijkste tip vind ik dat je altijd eerlijk naar en óver jezelf moet zijn. Ik voel mijzelf één met Unravelau. De ideeën die ik met Unravelau presenteer komen van mij en zijn gebaseerd op mijn referentiekader. Ik vind het heel belangrijk om dat dan ook te vermelden op mijn website en dat mijn blik op hoe het beter kan met de mode-industrie slechts mijn blik is. Als ik om mij heen kijk, dan mis ik soms deze eerlijkheid bij andere bedrijven en naar mijn mening is dit juist wat de consument nodig heeft om een bewuste keuze te maken. Eerlijk naar jezelf zijn is voor mij het aller moeilijkste aan een eigen bedrijf hebben, omdat ik vaak over mijn grenzen ga. Dit komt doordat ik heel veel enthousiasme en passie heb voor mijn vak, maar uiteindelijk ook maar een mens ben. Als je dit als ondernemer accepteert, dan denk ik dat het starten van een eigen bedrijf veel meer plezier met zichzelf meebrengt omdat je kan toegeven waar jouw grens ligt en tevreden kan zijn met de resultaten.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Voor de toekomst plan ik om Unravelau een koploper te laten zijn op het gebied van mode waarbij luxe en milieuvriendelijkheid samen de norm zijn geworden. Op dit moment maak ik niet alleen kleding met mijn merk Unravelau, maar geef ik ook workshops, lessen en hoorcolleges aan studenten van 4 tot 30 jaar. Dit wil ik in de aankomende jaren gaan uitdiepen en uitbreiden, zodat Unravelau niet alleen voor kleding staat maar voor een gehele levenswijze.

Meer informatie over Laura Meijering en haar bedrijf is te vinden op www.unravelau.com.

Ook in aanmerking komen voor deze rubriek? Stuur een korte pitch naar redactie@almerezaken.nl en wie weet staat uw nieuwe onderneming de volgende editie in het magazine Almere Zaken.