Trendwatcher Adjiedj Bakas roept Almere op om door te pakken

22 december 2020 09:05

De inkt van het interview met 'trendwatcher des Vaderlands' Adjiedj Bakas was medio november nog niet droog of één van zijn voorspelde trends werd al bewaarheid: de huizenprijzen in Amsterdam lieten voor het eerst een daling zien, die prijzen in Flevoland stegen juist fors. Veel Amsterdammers trekken de drukke stad uit.

Bakas spreekt over zijn nieuwe boek Donkerblank, dat beschrijft hoe de wereld eruit gaat zien na het corona-tijdperk. Daarin staat dat bewoners van de hoofdstad zullen gaan kiezen om minder dicht op elkaar te gaan wonen. Daardoor ontstaat een trek naar de omliggende steden. "Dat leert de geschiedenis ons", zegt Bakas. "Na de uitbraak van de Pest zag je precies hetzelfde: mensen trokken de stad uit. Met corona gebeurt precies hetzelfde."

Thuiswerken

Er is nog een tweede reden waarom mensen uit de grote steden trekken, volgens Bakas "Het thuiswerken zal beklijven. Waarschijnlijk niet vijf dagen per week, zoals nu soms verplicht was, maar zeker twee of drie dagen. Mensen die klein behuisd in grote steden wonen, kunnen voor hetzelfde geld in een omliggende gemeente een groter huis kopen met een werkkamer."

Voor Almere is het dus tijd om door te pakken, aldus Bakas. "Almere moet zich als dé tuinstad van Amsterdam profileren. Dan krijg je hier een enorme economische boost."

Er komt vanuit Den Haag meer draagvlak voor de IJmeerlijn, dus is het zaak om snel Poort en Pampus verder te ontwikkelen. "En wat mij betreft bouwen we ook richting Lelystad verder. Want dat vliegveld gaat vroeg of laat een keer open. Ik zou er voor kiezen om het nog voor de verkiezingen van 2021 te openen voor vakantievluchten. Mensen willen er komende zomer weer op uit en de vakantievluchten zullen daarvan profiteren."

Kantorenmarkt

Bakas stelt dat de kantorenmarkt zal gaan krimpen, juist omdat veel mensen blijven thuiswerken. "McKinsey heeft berekend dat 25% van het MKB het niet zal redden en ook de winkelstraten sterven uit. Door de pandemie gaan de winkelketens het nu winnen van de eenmanszaken. De steden krijgen allemaal dezelfde uitstraling, het wordt dezelfde eenheidsworst, en dat zou best wel eens tot een leegloop kunnen leiden. Daar komen overigens nieuwe startups voor terug. Vooral IT-bedrijven. Die kunnen nu hun kans grijpen."

Floriade

Bakas was aanvankelijk een groot voorstander van de Floriade in Almere, bedacht zelfs ook de opvallende Tulpentoren, maar ziet nu het liefst dat er een dikke streep door het evenement getrokken wordt. "Dat wordt helemaal niks meer. De organisatie heeft talloze kansen gehad om er iets moois van te maken, maar heeft elke keer de trein gemist. Door de pandemie is het een kansloos project geworden. Ik heb nog voorgesteld om er een virtueel evenement van te maken dat zich puur richt op de voedselvoorziening in de toekomst, waar mensen wereldwijd voor 1 euro aan kunnen deelnemen. Ze besloten niet naar me te luisteren. Ik denk dat de Almeerse Floriade de laatste Floriade in de historie zal zijn. Welke gemeente gaat zich in de toekomst nog aan dergelijk project wagen?"

Wereldeconomie

De gevolgen van de presidentsverkiezingen in Amerika zullen niet zo ingrijpend zijn voor de wereldeconomie, verwacht Bakas. "Trump en Biden verschillen niet zoveel in hun aanpak. Biden zal zijn houding ten opzichte van China echt niet veranderen en ook zal hij vasthouden dat NAVO-landen meer gaan betalen. Hij zal wel het klimaatakkoord omarmen, maar daar merken wij op korte termijn niet zoveel van. Ik geloof ook niet dat we volledig van het gas af zullen gaan. Dat is een modegrill. Gas zal binnen een paar jaar een revival maken. Ik ben voorstander van een tweede kerncentrale, wat mij betreft een tweede in Borssele. Dat is het meest schoon en levert de meeste energie."

Donkerblank is verschenen bij uitgeverij Blauwburgwal ISBN 9789461852687, 17,50 euro

(Foto: aangeleverd)