Transacties bedrijfsvastgoed Almere lopen langzaam terug

16 oktober 2020 13:10

In Almere zijn er dit jaar tot dusver minder bedrijfsmatige vastgoedtransacties geweest. Waar vorig jaar tot medio september 169 transacties werden afgerond, zijn er dit jaar tot nu toe 136 transacties geweest, 33 minder dan vorig jaar.

Met name in de sectoren winkels en kantoorpanden zijn de getallen dit jaar teruggelopen. De oorzaak is te vinden in de coronacrisis, die ervoor zorgt dat bedrijven voorzichtig zijn. Monique Uffen, eigenaresse Estatum Makelaardij, spreekt van een daling. "Toch is de daling niet zo sterk als ik had verwacht," vertelt Uffen. "Het valt mij nog reuze mee eerlijk gezegd als ik zie waar ondernemers voor staan momenteel, maar de daling is wel merkbaar. En de vraag is waar dit gaat stoppen."
Uffen merkt dat veel bedrijven momenteel liever even afwachten dan stappen te nemen voor de verhuizing naar een ander pand. "Wat ik zie is dat bedrijven het eigenlijk alleen doen momenteel als ze echt niet anders kunnen. Dan moeten ze wel. Maar als het enigszins mogelijk is, dan stellen ondernemers op dit moment een verhuizing liever uit. En dat is ook logisch, want wie weet hoe het volgend jaar zal gaan lopen? Het is niet te voorspellen."

Thuiswerken

Uffen merkt op dat er bij veel bedrijven nog thuis wordt gewerkt en dat dit zeker ook een impact heeft op het vastgoed. "Waar voorheen het niet denkbaar was dat mensen niet op kantoor werkten, zien bedrijven nu dat het heel goed gaat als mensen gedeeltelijk of helemaal thuis werken. Dit kan op termijn voordelen hebben om een kleiner kantoor te gaan huren of kopen. Maar aan een verhuizing zelf zit natuurlijk ook een kostenplaatje. En die uitgave wil een bedrijf momenteel wellicht liever niet maken."

Risicoprofiel

Het uitstellen van vastgoedtransacties kan ook een gevolg zijn van banken die op dit moment voorzichtiger zijn met het verstrekken van financieringen. Uffen geeft aan dat ze vermoed dat met name de horeca hier hinder van ondervindt. "De horeca is altijd al een branche geweest waarin het wat moeilijker wat om een financiering rond te krijgen. Het risicoprofiel bij horecapanden is hoog en daar houden banken rekening mee. Ik kan me zo voorstellen dat het op dit moment juist voor hen extra lastig is om iets voor elkaar te krijgen, waardoor de transacties gedaald zijn. Gelukkig loopt de horeca nu weer goed na de maanden van stilstand en verwacht ik dat dit ook weer snel recht zal gaan trekken."

Zzp'ers

Waar Uffen wel een toename is transacties ziet, is bij zzp'ers in de bouw, de zogenaamde klsujesmannen die voor zichzelf werken. "Deze specifieke branche is echt meer op zoek naar bedrijfsruimtes momenteel. Ook dat valt natuurlijk te verklaren door de coronacrisis. Veel mensen zijn niet op vakantie geweest en zijn ook door het thuiswerken bezig gegaan met het opknappen van hun huis. De ZZp'ers in de bouw hebben daar duidelijk van geprofiteerd."

Foto volgt(Adobe)