Stichting Muziekids: 'Juist nu hebben we Almeerse ondernemers nodig'

30 oktober 2020 12:22

In de tien jaar dat stichting Muziekids landelijk en vijf jaar in Almere bestaat, hebben ze al veel zieke kinderen een muzikale belevenis kunnen geven. Patiëntjes die in De Kinderkliniek behandeld worden, kunnen hun pijn en zorgen eventjes vergeten door een ochtend of middag muziek te maken. Maar de coronacrisis heeft de stichting ook hard geraakt. Daarom is er nu een actie gestart om bedrijven te zoeken die de stichting een warm hart willen toedragen.

 

Het zijn soms schrijnende verhalen die de vrijwilligers van Muziekids horen en zien. Hans Jansen de Vries is een van de mensen die aan de Almeerse afdeling is verbonden en zich al jaren inzet om zieke kinderen een onvergetelijke muziekbelevenis te geven.

 

"Het is zo mooi om te doen," vertelt de studio-coördinator. "We zien kinderen soms bang binnenkomen, met een wit snuitje en zich verschuilen achter hun moeder. De kinderen hebben vaak pijn, weten niet wat er gaat gebeuren bij De Kinderkliniek en je ziet dat ze het moeilijk hebben. Als ze dan bij de studio binnenkomen, zijn ze soms eerst nog wat schuchter, maar meestal verdwijnt dat al snel. We bieden ze Muziekieds Studio's aan waar ze met andere kinderen muziek kunnen maken. Alle instrumenten zijn beschikbaar, ze mogen alles proberen. En wij zijn er als vrijwilligers om ze te in de muziekstudio te begeleiden. Het is hun eerste aanraking soms met muziek en het muziek maken kan helend werken. Muzikanten weten dat, die kennen de kracht van de muziek. Als er in Almere nog muzikanten zijn die zich graag bij onze vrijwilligers willen aansluiten, zijn ze natuurlijk van harte welkom. Zeker nu we als doel hebben om de muziekstudio vaker open te hebben, kunnen we ook muzikanten goed gebruiken."

 

Bedrijven
Het opfleuren van zieke kinderen is het belangrijkste doel van de landelijke stichting, die in 2009 werd opgericht door Robbert de Vos. Naast Almere, zijn er ook studio's in Hilversum, Blaricum, Tilburg en Utrecht. Allemaal gerund door vrijwilligers en allemaal afhankelijk van donaties en sponsors. En dat is precies waar Muziekids in Almere nu steun bij nodig heeft. Robbert de Vos vertelt: "Toen we vijf jaar geleden hier begonnen, hadden we een aantal bedrijven dat ons sponsorde. We hebben in De Kinderkliniek een mooi bord hangen waar de sponsoren op vermeld staan, alle bedrijven die de stichting steunen worden genoemd. Maar inmiddels zijn de bordjes gedateerd en staan er nog veel ondernemers op die inmiddels geen sponsor meer zijn. We zijn dus hard op zoek naar nieuwe bedrijven die de zieke kinderen willen helpen door onze sponsor te worden. Dat kunnen grotere bedrijven zijn, maar ook met kleine ondernemers zijn we al heel blij. De stichting steunen kan al vanaf 50 euro, en dan krijgt het bedrijf een mooie plek op ons sponsorbord in de wachtkamer van De Kinderkliniek."

 

Corona 
De vraag naar nieuwe sponsoren is ook een direct gevolg van de coronacrisis. "De crisis heeft de stichting ook hard geraakt", vertelt Rens van Grinsven van Kiwanis Club Almere en initiatiefnemer van de jaarlijkse actie Almere voor Muziekids. "Door de Lock down moest de studio een flinke tijd helemaal dicht. Inmiddels zijn ze weer gedeeltelijk open, maar kunnen ze door de corona maatregelen minder kinderen tegelijk muziek laten maken. Het is daarom extra belangrijk dat de studio zoveel mogelijk open is. Het liefst iedere dag zowel in de ochtend alsook in de middag, zodat zoveel mogelijk kinderen gebruik kunnen maken van die fantastische muziekstudio. Dat is voor de stichting heel belangrijk: laat de kinderen die al ziek zijn niet daarvan de dupe worden."

 

Glimlach
Hans Jansen de Vries onderstreept dat: "We krijgen zoveel positieve reacties van kinderen die hier geweest zijn. Waar ze vroeger bang waren om naar De Kinderkliniek te gaan, vragen ze nu zelfs aan hun ouders wanneer ze weer mogen, want dan kunnen ze weer muziek maken. Ze missen het dat ze nu minder vaak of soms zelfs geen muziek kunnen maken in onze studio. En niet alleen de kinderen zelf en hun ouders zijn enthousiast, ook van artsen krijgen we veel positieve reacties te horen. Ze merken dat de kinderen meer ontspannen zijn als ze hier zijn geweest. Maar het mooiste blijft toch die grote glimlach op het gezicht van de kinderen. Je ziet ze opfleuren. Als ze de studio verlaten, stralen ze weer, je ziet de lichtjes in hun ogen weer schijnen. Daar doen we het voor."

 

Op de website van Stichting Muziekids Almere is meer informatie te vinden en kunnen bedrijven en particulieren zich aanmelden of doneren.

 

Of neem direct contact op met Rens van Grinsven via rens@rensvangrinsven.nl 0f 06-53224522.