Schrijver Ronald Giphart opent boekhandels in Almere

28 april 2021 14:30

Schrijvers hebben woensdag overal in Nederland de boekwinkels weer geopend. Almere was toegewezen aan Ronald Giphart die met plezier de deur opende van The Read Shop in Haven. En daarmee symbolisch alle boekwinkels in de stad.

Met deze actie willen de CPBN en het Nederlands Letterenfonds klanten weer naar de winkels lokken. "Want dat mensen boeken kopen bij hun lokale boekhandel is ook voor de Almeerse boekhandels, zoals hier The Read Shop, van levensbelang." Door de coronapandemie kregen de boekhandels flinke financiële klappen, terwijl grote internetbedrijven als Bol.com daar garen bij spinden.

Respect

Giphart zegt respect te hebben voor eigenaar Eric Herni van The Read Shop. "Het is een illustere man in de boekenwereld. Hij heeft verstand van boeken en schrijft regelmatig over boeken. Ik was dan ook blij dat ik in Almere de boekenwinkels mocht openen. Ik kom hier graag. En als de mensen nu weer massaal naar de boekenwinkels in Almere gaan en een stapeltje boeken kopen, mogen ze mijn boek Applaus voor 7,50 euro meenemen. Dat is een cadeau van mijn uitgever De Bezige Bij die dit boek belangeloos uitgeeft. Ook de drukker werkte zonder winstoogmerk, evenals ikzelf als schrijver. De opbrengst van dit boek is bestemd voor het herstellen van de boekenmarkt. Want lezen is goed voor iedereen. Je kan jezelf verwennen met het lezen van een boek, maar ook een ander dat plezier gunnen."

Brandbrief

Eigenaar Eric Herni liet zijn ongenoegen over het sluiten van de boekwinkels al een aantal keren blijken. In december schreef hij een brandbrief aan premier Mark Rutte om de boekhandels te redden.

Ronald Giphart was in de Read Shop in Haven om symbolisch alle Almeerse boekhandels te heropenen. (Foto: Bob Friedländer)